Буш стегна антииранска коалиция

Както научихме от дипломатически източници, Пентагонът е разработил вече план за военен удар срещу Иран с цел да бъде свален ислямският режим в страната. Военната акция е замислена като допълнение към въстанието в Иран, на което разчита американското военно ведомство. Белият дом почти е приключил процедурата по оформяне на съответните документи.

Плацдарм за удар срещу Иран ще стане Ирак. За военната операция се предвижда освен това да бъдат използвани териториите на Азербайджан и Грузия /която няма обща граница с Иран/. По наши данни Пентагонът вече е уредил с правителството на Гейдар Алиев разполагането на американски въоръжени сили в Азербайджан.

Според нашия източник иранското разузнаване е научило за споразумението и Техеран е информирал Баку, че ще разглежда евентуалното разполагане на американски контингент като агресивен акт и си запазва правото на превантивен удар срещу Азербайджан.

В коридорите на властта в Баку усилено се обсъжда възможността Азербайджан да бъде въвлечен в антииранска кампания. Страната надали ще дръзне да не се подчини на САЩ, но участието на Азербайджан в каквато и да било акция срещу ръководството на съседна държава би довело до открита конфронтация в региона.

Запазвайки външно добросъседските отношения с Техеран, Баку същевременно не забравя, че Иран винаги се е стремял Азербайджан да бъде икономически слаба и зависима страна. Техеран примерно и досега протестира срещу привличането на америикански петролни компании към разработването на находищата в азербайджанската част от каспийския шелф.

По всичко личи, че азербайджанските спецслужби активно разработват "иранската тематика". Косвено доказателство е започналата съответна подготовка на общественото мнение. Неотдавна бяха разкрити контакти на иранските спецслужби с лидерите на Ислямската партия на Азербайджан, чиято цел е да установят в страната ислямска държава.

Официалите лица в Баку предпочитат да не коментират твърде деликатния въпрос дали Гейдар Алиев ще вземе активно участие в американската акция по сваляне на режима в Иран или ще откаже. За американските стратези явно ще има специално значение "опитът на генерала от КГБ", участвал по времето на СССР в плановете на Москва за сваляне на шахския режим.

Във всеки случай в приветственото си послание до Алиев по случай вчерашния национален празник - Деня на независимостта, Джордж Буш нарече Азербайджан надежден сигурен съюзник на САЩ, похвали страната заради активната ѝ помощ в борбата с тероризма и обеща задълбочаване на сътрудничеството в изграждането на тръбопровода Баку-Джейхан.

Смяната на режима в Техеран ще разруши и "триъгълника на сътрудничеството" Русия-Иран-Армения. Ако Армения се лиши от възможността да използва иранските транспортни комуникации, ще бъде застрашена от блокада. Републиката ще може да общува със света единствено по въздушен път или през Грузия, с която арменците не могат да намерят общ език в решаването на редица регионални проблеми.

Установяването на проамерикански режим в Иран автоматично би засилило позициите на Турция и би довело до отслабване на руските позиции в Кавказ. В бъдеще регионът може да се окаже независим от руските енергоносители.

В администрацията на САЩ засега няма единство относно тактическите въпроси и сроковете за начало на операцията срещу Иран. Ключовите фигури от американското ръководство трябваше да обсъдят иранския въпрос във вторник тази седмица, но заседанието бе отложено за днес.

Позициите на Пентагона и Държавния департамент значително се доближиха след неотдавнашните терористични актове в Саудитска Арабия и разузнавателните данни, че иранското правителство поддържа отношения с Ал Каида и укрива нейни активисти. Според официалните съобщения външното ведомство на САЩ е прекратило всички контакти с кабинета на Мохамад Хатами и, както пише Вашингтон пост, по принцип е постигнало съгласие за необходимостта режимът в Техеран да бъде свален. Въпреки това в Държавния департамент все още има резерви по въпроса дали една интервенция може да подпомогне евентуално въстание в Иран.

"Нашата политика спрямо Иран не е променена. Не одобряваме тяхната подкрепа за терористичната активност. Вече няколко години изразяваме негативно отношение към опитите им за създаване на ядрено оръжие" - заяви във вторник държавният секретар Колин Пауъл. На свой ред шефът на Пентагона Доналд Ръмсфелд предупреди Иран да не се намесва в съседен Ирак - Техеран според него "трябва да осъзнае, че всички опити да се преустрои Ирак по свой образ и подобие ще бъдат осуетявани жестоко".

Ред аналитици отбелязват, че именно "ядреното досие" е основна причина да нараства натискът на САЩ върху Иран. Техеран може да създаде ядрено оръжие още през 2005 година, твърди Пентагонът. Според оценките на ЦРУ тази дата е още по-близо. Както пише Ню Йорк таймс, администрацията на Буш е упражнила крайно силен натиск върху Международната агенция по атомна енергия с цел организацията да представи на ООН критичен доклад за иранската ядрена програма. Това може да стане още на 16 юни.

Същевремено се засилва американският натиск върху Русия и Китай - основните партньори на Техеран в ядрената енергетика. Москва вече неведнъж е била критикувана от САЩ и по всичко личи, че започва някак по-активно да реагира на тази критика.

Във вторник заместник-министърът на външните работи Георгий Мамедов извика в министерството посланика на Иран Голамреза Шафей и "изрази загриженост от наличието на сериозни неизяснени въпроси във връзка с ядрените изследвания в Иран". Изразена бе и надежда за нормализиране на иранско-американските отношения, "което би съдействало за разведряване на напрежението в целия близкоизточен регион, особено в условията, формирали се там след войната в Ирак". Междувременно шефът на дипломатическото ведомство Игор Иванов изрази вчера надежда, че в Иран няма да бъде осъществен иракският сценарий. Какво ли вещае това? Москва очевидно разполага с достатъчна информация, за да отправя пожелания по повод едни или други сценарии, засягащи Иран.

Цялата инфраструктура, оставена от Съветската армия на територията на Азербайджан, е напълно разрушена. Теоретично въоръжените сили на САЩ биха могли да използват авиобазите Насосная /по-рано база на полк изтребители МиГ-25 от противовъздушната отбрана на СССР/, Кюрдамир /база на съветските Военновъздушни сили/, международното летище Баку, летището в Гянджа /104-а въздушнодесантна дивизия на СССР/. Повечето от тези летища обаче трябва да бъдат ремонтирани основно и да се преоборудват според стандартите на САЩ.

Не е необходимо въоръжените сили на САЩ да използват Габалинската радиолокационна станция. Те са способни със собствени сили и средства да засичат достатъчно добре изстрелването на балистични ракети от Иран.

В случай на военен конфликт тези авиобази надали биха могли да се използват за интензивна бойна дейност, доколкото за целта ще е необходимо предварителното им зареждане с много хиляди тона авиационни боеприпаси и гориво. Доста дълго време ще е нужно и за преоборудване на летищата и прехвърляне на материални средства там. С оглед наличието на самолетоносачи в акваторията на Персийския залив евентуалното основно преоборудване на азербайджанските бази би било нерентабилно.

Затова в случай на военен конфликт между САЩ и Иран е най-вероятно територията на Азербайджан да бъде използвана в ограничен мащаб. Там могат да бъдат разположени сили за специални операции, спасително-издирвателни служби /за спасяване на самолетни екипажи от свалени машини/ и разузнавателни части /главно безпилотни летателни апарати тип Предътър.

По БТА

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?