Буш търпи критики заради проблемите на трудовия пазар в САЩ

Последните три години не са сред най-успешните за Америка, се посочва в анализ на информационния сайт Америкън сити бизнес джърнълс за състоянието на трудовия пазар в САЩ. Под влияние на събитията от 11 септември 2001 г., пукването на Интернет-балона и спада в производството, икономиката на САЩ изпадна в затруднено положение, от което все още се опитва да излезе.

Заетостта започна да намалява в средата на 2001 г. - само месеци, след като Джордж Буш стана президент. През първите три години от управлението на неговата администрация работните места са намалели с почти 1,9 млн., според данни на Бюрото за трудова статистика на САЩ.

Америкън сити бизнес джърнълс разглежда промените в заетостта в САЩ при управлението на Рейгън, Буш-старши, Клинтън и Буш-младши на базата на стоте най-големи трудови пазари в страната. Почти две трети от тези пазари /63 от 100/ са разполагали с по-малко работни места през 2003 г. в сравнение с 2000 г., когато завърши президентският мандат на Клинтън.

Общото намаление на работните места на разглежданите пазари е с около 2,1 милиона. Седемдест и девет от стоте най-големи пазара са отчели по-слабо увеличение на работните места по време на първите три години от мандата на Буш-младши, отколкото по време на управлението на неговите предшественици Клинтън, Буш-старши и Роналд Рейгън.

Деветдест и девет от стоте основни трудови пазара са регистрирали по-слаба заетост по времето на Буш-младши, отколкото при управлението на Клинтън. При Рейгън 53 от стоте трудови пазара са отчели най-голямо увеличение на работните места. Тридесет и осем пазара са се радвали на най-голямото си разрастване по времето на Клинтън.

Пазарите, които са отбелязали най-голямо увеличение на работните места при управлението на Буш-старши, са 9. При сегашната президентска администрация нито един от трудовите пазари не е отчел най-добрите си резултати.

Седемдесет и девет от 100-те трудови пазара са отбелязали най-лошите си резултати при Буш-младши, 18 - при неговия баща, 2 - при Рейгън и един - при Бил Клинтън.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: