Буш търси подкрепата на умерените демократи в Сената за плана за данъчни съкращения

Президентът на САЩ Джордж Буш днес започва обиколка в три американски щата, чиято цел е да спечели подкрепата на умерените демократи в Сената за своя план за данъчни съкращения на стойност половин трилион долара, предаде Ройтерс. Последните проучвания на общественото мнение показват увеличаване на подкрепата за плана за данъчни съкращения.

Днес президентът Буш се очаква да посети Берналило /Ню Мексико/ и Омаха /Небраска/, а след това ще отпътува за Индиана и Мисури. Сенатът /горната камара на Конгреса/ гласува за данъчни съкращения в размер на 350 млрд. долара, а Камарата на представителите - за 550 млрд. долара, като и двете суми са много по-малки от първоначално предложената от Буш стойност на пакета от данъчни съкращения - 726 млрд. долара.

Министърът на финансите на САЩ Джон Сноу даде да се разбере, че би сметнал за приемлива сумата от 400 млрд. долара. Президентът заяви, че сумата от 550 млрд. долара е минимумът, който той иска, но и със сума от порядъка между 400 и 550 млрд. долара може да се направи много за създаването на работни места в Америка, каза в неделя Сноу по телевизия Фокс Нюз.

Белият дом се надява да спечели поне подкрепата на умерения демократ сенатор Бен Нелсън от Небраска, който ще посрещне президента на летището и ще го придружава по време на пътуването му в щата. Въпреки усиленото лобиране от страна на Белия дом, републиканците и демократите в Конгреса не подкрепиха предложеното от президента премахването на данъците върху корпоративните дивиденти, което бе основен елемент на плана за данъчни съкращения.

Камарата на представителите гласува за намаляване на данъка върху дивидентите максимум до 15 процента, както и за понижаване на данъците върху капиталовите печалби до същото ниво. Сенатът пък прие от данъци да бъдат освобождавани само първите 500 долара приходи от корпоративни дивиденти.

По БТА

Още от Бизнес