Буш вижда възможен компромис със Северна Корея

Президентът на САЩ Джордж Буш даде да се разбере, че е възможен компромис, с който да бъде убедена Северна Корея да прекрати програмата си за ядрени оръжия, предаде Би Би Си.

Буш каза, че САЩ биха били склонни да потърсят някакъв начин да се гарантира, че Северна Корея няма да бъде нападната. Президентът заяви обаче, че няма да се съгласи с предварителното условия на Пхенян за пакт за ненападение, в замяна на който Северна Корея да прекрати ядрената си програма.

Буш направи тези изявления в Тайланд след среща с китайския си колега Ху Цзинтао. Според китайски представители Ху се е съгласил да положи усилия да бъдат възобновени шестстранните преговори по ядрената програма на Пхенян, в които освен двете Кореи участват Япония, Русия, САЩ и Китай.

Буш е в Банкок за Форума за азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество.

В Банкок руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е за безядрен статут на Корейския полуостров при зачитане на интересите на заинтересованите страни, включително на интересите на КНДР в областта на националната ѝ сигурност, предаде ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?