Буш води пред Кери преди първия тв диспут идната седмица

Президентът Джордж Буш води с 8 пункта пред съперника си за президентските избори на 2 ноември - кандидатът на демократите Джон Кери. Това сочи проучване на американската телевизия Си Би Ес, цитирано от Ройтерс. Всеки четвърти запитан обаче заявява, че телевизионният диспут между двамата идната седмица може да окаже решаващо влияние върху избора му на кандидат.

Буш получава 49 процента от гласовете на анкетираните, Кери е с 41 на сто. Миналата седмицата Буш имаше 50 процента, а Кери - пак 41.

Първият дебат между Буш и Кери ще е в четвъртък. Кандидатите за президент на САЩ ще се борят за гласовете на около 20 процента колебаещи се избиратели.

Двайсет и седем процента от запитаните в анкетата казват, че дебатите ще повлияят върху избора им на кандидат.

Проучването разкрива също, че според 56 процента от анкетираните положението в Ирак се влошава, а 42 процента смятат, че то се подобрява. Шейсет и едно на сто обаче са на мнение, че Буш ще вземе подходящите решения за Ирак, докато според 51 на сто от анкетираните Кери би се справил по-добре по иракския въпрос.

Преди националния конгрес на Републиканската партия, който се състоя миналия месец, Кери водеше пред Буш по въпроса за Ирак с 63 на 56 процента.

Статистическата грешка на проучването е 3 процента.

Си Ен Ен също съобщи за преднина на Буш спрямо Кери в ключовия щат Флорида, но според изследването на Си Ен Ен, Ю Ес Ей Тудей и Галъп разликата между двамата остава в рамките на статистическата грешка.

Проучването показва, че републиканците във Флорида са по- ентусиазирани за предстоящите избори в сравнение с демократите, но като цяло избирателите са по- песимистични за икономическото развитие за разлика от юли, преди щатът да бъде връхлетян от ураганите.

Според същото проучване Буш има преднина в още три щата - Айова, Невада и Западна Вирджиния.

Сред евентуалните гласоподаватели във Флорида Буш има подкрепата на 49%, а Кери - на 46%. Два процента от анкетираните изразяват подкрепа за независимия кандидат Ралф Нейдър. Сред регистрираните избиратели 47% биха избрали Буш, 45% - Кери и 2% - Нейдър.

Статистическата грешка е 4 процентни пункта.

Друго изследване във Флорида, проведено от Университета Куиннипиак, показва по- голяма преднина за Буш сред регистрираните избиратели . Той води с 49 % срещу Кери, който получава 41% и Нейдър с 5%.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?