Буш забрани абортите в късна фаза на бременността

Джорж Буш подписа нов закон за забрана на аборти в късна фаза на бременност, който веднага бе оспорен от няколко организации, включително Американският съюз за граждански свободи.

Според закона подобен хирургичен метод на аборт в късен стадий на бременността (петия или шестия месец) ще се смята за умишлено убийство на частично развит зародиш. Президентът Буш заяви, че от години се упражнява ужасяваща форма на насилие срещу децата, които са на сантиметри от раждането, докато законът гледа на другата страна.

Днес най-сетне американците и правителство се изправят срещу насилието, за да защитят невинните деца, обяви президентът.

Забраната, въведена със закона, е първото сериозно ограничение на абортите в САЩ от 30 години и се смята за голяма победа на консерваторите.

Законът бе приет от Конгреса преди две седмици. Подобни закони бяха гласувани два пъти по време на управлението на Бил Клинтън, но той им наложи вето с мотива, че не се гарантират живота и здравето на бременните жени.

На промулгацията на закона във Вашингтон присъстваха 400 души.

Опонентите на закона обаче веднага организираха акции за спирането му. Групите за защита на абортите вече предприеха правни процедури в Калифорния и Ню Йорк, предаде Би Би Си.

Федерален съдия в щата Небраска блокира прилагането на закона, след като четирима лекари внесоха съдебни искове.

Американският районен съдия Ричард Копф каза, че законът е " твърде съмнителен, ако не и нарушение на Конституцията", тъй като не предвижда изключения за защита на здравето на майката.

Законът забранява аборти, които определя като целенасочено убийство на частично развит зародиш, след като жената по хирургичен начин прекъсва раждането.

В него е предвидено изключение, свързано с "опазване живота на майката".

Всеки лекар, за когото се установи, че е извършил такъв вид аборт, е заплашен от две години затвор.

Опонентите на закона, които защитават правото на избор, смятат, че текстовете са твърде общи.

Демократът Хауърд Дийн, който е кандидат за президентската номинация на партията си, определи закона като "мрачен ден за американските жени".

Опонентите на закона смятат, че той може да се окаже първа стъпка към по-мащабна кампания за забрана на абортите.

Защитниците на новата мярка пък твърдят, че той се отнася само за интервенции, извършени в късната фаза на бременността - което става в относително редки случаи и когато те не са обосновани със защита на здравето на майката.

Законът се приема в момент, когато броят на абортите в Америка пада, отбелязва Би Би Си.

Споделяне

Още от Свят