Буш: Загуба в Ирак може да стане “прискърбен провал с големи последствия” за САЩ

Буш: Загуба в Ирак може да стане “прискърбен провал с големи последствия” за САЩ

В ежегодното си обръщение към нацията президентът на САЩ Джордж Буш предупреди, че загубата в Ирак може да стане за Америка “прискърбен провал с големи последствия”, като призова също американците да намалят потреблението на горива, предадоха в сряда световните агенции.

Това е седмото обръщение на Джордж Буш към нацията, четвъртото от началото на войната в Ирак и първото, откакто демократите получиха мнозинство в конгреса.

Буш започна речта си с поздравления към първата в историята жена –председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси. "Предвид ситуацията, той се справи много добре. Мисля, че постъпи правилно, като започна с приветствие към Нанси Пелоси", отбелязва Дарил Кларк, специалист по президентски речи в университета в Индианаполис.

В обръщението си Джордж Буш наблегна на аргументите в защита на новата американска стратегия в Ирак, заявявайки, че “Америка не трябва да загуби”. Независимо от сипещите се от всички страни критики, коментира вестник “Вашингтон пост”, Буш остана непреклонен по въпроса за допълнителното изпращане на 21 500 войници в Ирак.

“Уважавам вас и вашите аргументи – заяви Буш на скептично настроените депутати от демократическата и републиканската партии. – Както и да гласувате, вие не бихте гласували за поражение. Нашата страна предлага нова стратегия за Ирак, и аз ви моля да ѝ дадете шанс да се реализира”.

Плановете на Буш не направиха на демократите голямо впечатление. Още преди изявлението на президента лидерите на демократите побързаха да разкритикуват предложенията му за вътрешната политика, осъдиха празната риторика и погрешните подходи, които ще доведат единствено до създаването на нови проблеми. Основен разкол обаче между президента и конгреса предизвиква въпросът за войната в Ирак, която продължава вече четвърта година.

В официалния отговор на Демократическата партия по повод обръщението на Буш Джим Уеб заяви, че политиката на САЩ в Ирак трябва да се движи “в нова посока”.

“Болшинството от гражданите на нашата страна не подкрепят повече начина, по който се води тази война. Както и повечето военни”, отбеляза сенаторът-демократ.

В съвместно изявление лидерът на демократите в Сената Хари Рийд и председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заявиха, че президентът е показал, че не се е вслушал в най-голямото опасение на американците - войната в Ирак. Според двамата лидери на демократите, ако Буш продължи да пренебрегва волята на народа, Конгресът няма да остане

безразличен към "провалилата" се политика на държавния глава.

Енергийна сигурност

Една от основните теми на обръщението стана енергийната политика на САЩ.

Джордж Буш заяви, че трябва да се заздрави енергийната сигурност на Съединените Щати и предложи до 2027 година да се удвои стратегическия нефтен запас на страната до 1,5 млрд. барела.

Американският президент призова за намаляване на потреблението на горива с 20% до 2017 година. Това, според него,  трябва да стане предимно за сметка на по-активното използване на етанол и алтернативните видове гориво. Предвижда се и повишаване на икономичността на автомобилите.

Той поиска от конгреса да отдели милиарди долари за финансиране на разработки на алтернативни източници на енергия.

“Прекалено дълго нашата страна зависеше от чужд нефт – констатира Джордж Буш, - и тази независимост ни прави по-уязвими пред лицето на неприятелските на нас режими и терористите, които могат да прекъсват доставките на нефт, да вдигнат цените на горивото и да причинят огромен ущърб на икономиката ни”.

Буш посочи и някои вътрешни проблеми на страната и призова политическите си опоненти да му помогнат в разрешаването им.

Той призова за реформи в образованието и здравеопазването и напомни за отговорността за благосъстоянието на старите хора, децата и инвалидите.

Президентът обяви плановете си за пет години да се стигне до бездефицитен федерален бюджет.

Сред сериозните проблеми Буш спомена и глобалното затопляне.

За разлика от своите предшественици, на които също им се налагаше да пледират пред опозиционен конгрес (Роналд Рейгън – през 1987 г. и Бил Клинтън – през 1995 г.), Буш не спомена своите грешки. Макар преди две седмици да призна, че в Ирак “бяха допуснати грешки”, сега не призна неправилните си действия на поста президент и вината за поражението на републиканците на изборите.

Джрдж Буш е близо до степен на непопулярност, която до момента са достигали само Ричард Никсън в разгара на скандала “Уотъргейт” през 1974 г. и Хари Труман по време на корейската война 1950-1953 г.

Последните допитвания до общественото мнение показват, че само един от трима анкетирани американци (28%) е доволен от дейността на американския президент.

Според “Вашингтон пост” 71% от гражданите на САЩ смятат, че страната “върви по грешен път”. Подобен безпрецедентен песимизъм не се е наблюдавал в САЩ повече от 10 години. Само 17% от американците одобряват методите, по които се води войната, започнала в Ирак през 2003 г. и станала главна причина за възмущението.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?