Буш замрази активите на оръжеен контрабандист, търгувал и с българска продукция

Американският президент Джордж Буш замрази активите на политически дейци и бизнесмени, считани от Белия дом за замесени в трафик на оръжие за Демократична република Конго, съобщи в сряда сайтът NEWSru.com, цитиран от БТА. Мерките засягат и бившия офицер от военното разузнаване - ГРУ на СССР Виктор Бут, който е смятан за контрабандист на оръжие в световен мащаб.

Виктор Бут е посещавал България осем пъти в периода 1996-1999 г. Той е бил обект на разследване и от българските служби през 2002 г. 

Според доклад на ООН, в който има информация и от българските служби, Бут е бил в шест български оръжейни заводи. Той притежавал мрежа от близо 50 самолета, десет авиокомпании, карго и чартърни компании, много от които са участвали в превоз на оръжие. Разбира се, Бут отрича подобно участие. В доклада се посочва, че той търгувал с оръжия, произведени в Украйна, България и Молдова.

Публикации в западната преса преди време твърдяха, че Бут е снабдявал с оръжие и Ал Кайда, а товарите са минавали транзитно и през български летища.

През 2002 г. в Белгия бяха задържани четирима българи заради нелегални доставки на оръжие, а белгийската пресата ги свърза с Виктор Бут. 

В доклада на ООН детайлно е описана международна мрежа, занимаваща се с продажба на оръжия за военизирани групировки в Ангола, Конго, Либерия и Сиера Леоне, ръководена от Бут. В него се твърди, че Бут е извършил най-малко 38 оръжейни сделки с южноафрикански бунтовници в нарушение на санкциите на ООН, включително с УНИТА в Ангола. Само последната сделка  с УНИТА за доставка на военна техника, произведена в български заводи, е била на стойност 15 милиона долара. За тези пари бунтовниците получили средства за противовъздушна отбрана.

Споделяне

Още от България