Буш започна кампанията за преизбирането си

Джордж Буш защити категорично политиката на ръководената от него администрация в третата от началото на мандата си реч за състоянието на съюза, която е и последна преди президентските избори в края на тази година, предадоха световните агенции.

Буш заяви, че водената от него външна политика, включително и инвазията в Ирак, са направили Америка и света по-спокойни.

Заявка за преизбиране

Президентът подчерта и успеха си във вътрешен план като изтъкна доброто развитие на американската икономика. Речта на Буш се оценява като първа заявка за успех на президентските избори през ноември, отбелязва Би Би Си.

Пред конгресмените Буш каза, че страната не е минала през трагедии и война, за да остави работата си недовършена.

Според наблюдатели основната цел на речта е била да се покаже на избирателите, че ще бъде голяма грешка да се смени лидера по време на война.

"Американците имат избор", каза президентът, давайки ясно да се разбере, че има пред вид своето ръководство или онова, което би предложила Демократическата партия, отбелязва Ройтерс.

"Можем да вървим напред с увереност и решимост, или да се върнем назад към опасната илюзия, че терористите не заговорничат и престъпните режими не представляват опасност за нас", заяви президентът Буш. "Можем да продължим икономическия растеж и реформите в образованието и медицинското обслужване, или да се върнем назад към старата политика и старото разделение."

Войната срещу тероризма е далеч от своя край

Според Буш започналата след терористичните атаки от 11 септември война срещу тероризма все още е далеч от своя край. По думите му е грешно да се смята, че заплахата е изчезнала въпреки, че през изминалите 28 месеца от тогава, няма терористични атаки на американска територия.

Президентът призова конгреса да преразгледа антитерористични закони, които ограничават гражданските права.

"САЩ трябва да продължат войната срещу тероризма", заяви президентът. Това е един пункт, по който той има силна подкрепа в страната, сочи Ройтерс, цитирайки проучванията на общественото мнение.

"Изминаха 28 месеца от 11 септември 2001 година - над две години без нападение на американска земя и това може да ни изкуши да повярваме, че опасността е зад гърба ни. Тази надежда е разбираема, утешителна и измамна", заяви президентът.

Защита на войната в Ирак

Най-силните думи в речта на президента Буш са в защита на обявяването на войната в Ирак, за която бе силно критикуван от Демократическата партия. Демократите го обвиниха,че е изпратил американските войски без одобрението на ООН, на базата на несигурни разузнавателни данни за иракски оръжия за масово поразяване, които още не са намерени.

Оръжия може и да не са намерени, но бе установено, че са разработвани десетки програми за оръжия за масово поразяване, каза президентът.

"Ако не бяхме действали, програмите на диктатора за създаване на оръжия за масово поразяване щяха да продължават и до днес", подчерта Буш, бурно аплодиран от залата.

Никой не съмнява в това, което казва Америка

Той отбеляза, че Либия реши неотдавна да се откаже от оръжията си за масово поразяване и посочи това като пример, че светът се изменя към по-добро. Джордж Буш подчерта обаче, че подобни положителни промени станаха възможни благодарение на "лидерството и решимостта на САЩ".

Либийският ръководител Муамар Кадафи правилно прецени, че неговият народ ще бъде по-добре без оръжията за масово поразяване, каза Буш. Деветмесечните интензивни преговори на САЩ и Великобритания с Либия завършиха с успех, докато 12-годишната дипломация в Ирак не успя да се увенчае със същия успех", каза той и отбеляза, че Кадафи просто се е вслушал в онова, което му се говори. "Когато се говори трябва да се слуша. Днес никой не се съмнява в онова, което казва Америка", заяви Джордж Буш.

Той призова и други страни, по-специално Иран и Северна Корея, да последват този пример. Ройтерс отбелязва, че президентът Буш не е използвал остър език, когато е споменал тези две държави, които бе причислил някога към оста на злото.

Буш заяви, че въпреки продължаващите атаки в Ирак срещу водените от САЩ окупационни войски, те ще останат в страната, за да наблюдават прехода към демокрация.

България поименно упомената като съюзник

На онези, които го критикуваха, че е отишъл на война в Ирак без подкрепата на ООН, президентът Буш каза, че 34 страни в света са съюзници на САЩ в тази мисия. Сред съюзниците, които Буш спомена по име, беше и България. Президентът подчерта, че от самото начало е търсел международна подкрепа за военните операции, както в Афганистан, така и в Ирак.

Афганистан и Ирак, каза Буш, трябва да послужат като "фарове на свободата" за целия Близък и Среден изток и САЩ ще доведат до успешен край историческия си труд по демократизирането на тези страни.

Президентът подчерта обаче, че САЩ съвсем не искат да се превръщат в империя.

Спирайки се на Близкия изток президентът подчерта, че неговата страна ще се стреми към създаването на "свободен Близък изток". "Докато този район продължава да бъде район на тиранията, отчаянието и гнева, той ще ражда хора и движения, застрашаващи сигурността на Америка и на нейните приятели", каза президентът Буш.

Призив за подкрепа на имиграционната реформа

Президентът поиска от Конгреса да одобри предлаганата от него имиграционна реформа. Тя ще позволи на няколко милиона нелегални имигранти в САЩ да получат статут на временно работещи, а след това да кандидатстват за постоянно гражданство на общо основание. Когато те излязат на светло, правоохранителните органи няма да се налага да ги държат под око и ще се освободят ресурси за следене на потенциални терористи, аргументира се президентът.

Най-високи темпове на растеж за последните 20 години

Значително място в посланието на президента Буш за състоянието на съюза бе отделено на темата за доброто икономическо положение в страната, тема, която ще се чува често в предизборната му кампания, коментират световните агенции.

Америка укрепва своята икономика, каза той. "Минахме през рецесия и терористично нападение, през корпоративни скандали и неизвестностите на войната, но благодарение на вашите действия за стимулиране на икономиката с данъчни облекчения нашата икономика днес е силна и става все по-силна", каза той, обръщайки се към конгресмените и сенаторите в залата.

Буш отбеляза, че благодарение на данъчните облекчения през третото тримесечие на миналата година в САЩ бяха постигнати най-високите темпове на икономически растеж за последните 20 години. Президентът Буш призова борбата в бъдеще с големия бюджетен дефицит да се води не чрез увеличаване на данъците, а чрез съкращаване на разходите. Той каза, че в бюджета за следващата финансова година ще бъде обърнато специално внимание на контрола върху разходите и изрази надежда, че това ще доведе до съкращаване наполовина на бюджетния дефицит за срок от пет години.

Президентът Буш, който през 90-те години бе един от собствениците на бейзболния отбор Тексас Рейнджърс, призова хората в професионалния спорт да спрат употребата на стероиди, защото това влияе лошо на младото поколение американци, предаде Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят