Буш защити икономическата си политика

Президентът на САЩ Джордж Буш заяви вчера в Канзас сити, че американската икономика се движи в правилната посока - към по-голям просперитет и повече работни места, предадоха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

Според президента, американската икономика би преживяла още по-дълбока рецесия, ако неговата администрация не бе извършила мащабните данъчни съкращения.

Речта на президента в Канзас сити бе в отговор на резките нападки срещу неговата икономическа политика от страна на претендентите за президентския пост от Демократическата партия и до голяма степен в нея се очертаха основните моменти в битката за Белия дом - състоянието на американската икономика и положението в Ирак, подчертава ИТАР-ТАСС.

Президентът Буш отбеляза, че само благодарение на действията на неговата администрация по намаляване на данъците рецесията в САЩ /март 2001 г.- ноември 2001г./ бе най-леката в цялата съвременна икономическа история на страната.

Според него, ако не бяха взети мерки, днес броят на безработните в САЩ щеше да е с 1,5 млн. души по-голям. В речта си президентът набеляза шест стъпки, които трябва да бъдат предприети за укрепване на доверието сред работодателите и засилване на икономиката, които варират от мерки, свързани със здравеопазването, до опростяване на регулаторните процедури, енергийни планове, разширяване на търговията и данъчни облекчения.

Американската икономика вероятно е създала нови работни места през август - за първи път от началото на годината, като безработицата е останала на предишното ниво от 6,2 процента от активното население, прогнозират анкетирани от агенция Блумбърг анализатори.

По-късно днес се очаква да бъдат оповестени официалните правителствени данни. Анализаторите очакват увеличение на броя на работните места през миналия месец с 20 000, след като той се понижи с 44 000 през юли. След рецесията, завършила през ноември 2001 г. над един милион работни места в САЩ бяха съкратени.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?