Буш защити войната в Ирак и използването на груби методи за разпит

Буш защити войната в Ирак и използването на груби методи за разпит

Бившият американски президент Джордж Буш защити някои от най-противоречивите си решения в първото си телевизионно интервю, откакто напусна поста, съобщиха световните агенции във вторник. Повод за интервюто са излизащите днес на пазара мемоари на Буш, озаглавени "Decision Points". Книгата е в тираж 1.5 милиона екземпляра.

Той заяви пред американската телевизия Ен Би Си, че нахлуването в Ирак през 2003 година не е било грешка и че използването на груби техники при разпити са предотвратили терористични заплахи и спасили човешки живот.

В интервюто Буш отказа да се извини пред американците, че е започнал войната.

"Да се извиня би означавало, че това решение е било лошо. А аз не мисля, че то бе лошо", посочи Буш и допълни, че "светът е по-добро място без Саддам Хюсеин" и 25 милиона души "сега имат шанса да живеят в свобода".

В мемоарите си обаче Буш посочва, че "никой не е бил толкова отвратен и гневен", колкото него, "когато не откриха оръжия за масово унищожение" в Ирак. Предполагаемото наличие на такова оръжие бе поводът за предприемане на военната операция.

Пред Ен Би Си Буш обяви, че е бил "дисидентски глас" и не искал да използва сила, а да даде шанс на дипломацията. Попитан за ролята на неговия вицепрезидент Дик Чейни, за когото се твърди, че го е убедил да разпореди военната операция в Ирак, Буш лаконично отбеляза, че този въпрос не е от значение. "Аз съм човекът, който решава кога атакуваме", каза бившият президент.

Буш, който управлява два последователни мандата от януари 2001 до същия месец на 2009 г., каза, че лятото на 2006 г. е било най-лошият период от неговото управление. "Защото тогава мислех, че сме на път да загубим в Ирак", обясни той.

Бившият американски президент каза още, че правният му съветник му е казал, че разпитите чрез симулирано давене са законни.

"Използването на тези техники спасиха животи. Моята работа беше да защитя САЩ и аз го направих", заяви Буш.

В своите мемоари бившият американски президент признава, че икономическите трудности, които е оставил на наследника си Барак Обама са били "един грозен начин да завърши едно президентство". Той обаче отхвърля обвиненията, че спасителният план за банките е бил прахосване на публични средства.

В интервюто си, както и в мемоарите си, Буш не казва нито една лоша дума за своя наследник на президентския пост Барак Обама.

В мемоарите намират място и моменти от личния живот на автора, като например раздялата с алкохола, с който по собствените му думи поддържал "любовна връзка", конкурираща се все повече с любовта към собствената му жена и дъщери. Той успял да се освободи от тази зависимост "от раз" и от 1986 той не е докосвал алкохол. Буш подчертава, че без тази стъпка не би успял да стане губернатор на Тексас и президент.

Републиканецът Буш остана в сянка, откакто напусна Белия дом през януари 2009 г., непопулярен в Съединените щати и в чужбина. Той все пак се появи на няколко бизнес форума и заедно със своя предшественик на президентския пост - демократът Бил

Клинтън, събира пари за Хаити след разрушителното земетресение в най-бедната държава в Западното полукълбо през януари тази година, което причини смъртта на най-малко 250 хиляди души.

Споделяне

Още от Свят