Буш знаел, че повечето затворници в Гуантанамо са невинни

Бившият американски президент Джордж Буш знаел, че повечето от задържаните в затвора Гуантанамо са невинни, но ги държал там по политически причини, твърди съветник на бившия държавен секретар Колин Пауъл в документ, до който получил достъп британският вестник "Таймс".

Според декларация на началника на канцеларията на Пауъл Лорънс Уилкърсън, приложена към жалба на затворник от Гуантанамо, бившият вицепрезидент Дик Чейни и бившият министър на отбраната Доналд Ръмсфелд са знаели, че мнозинството задържани, намиращи се през 2002 г. в базата (тогава 742 души), са невинни, но било "политически невъзможно да бъдат освободени".

"Разговарях с държавния секретар Пауъл за затворниците в Гуантанамо. От него научих, че не само вицепрезидентът Чейни и министърът на отбраната Ръмсфелд, но и президентът Буш е участвал в целия процес по вземане на решенията, свързани с Гуантанамо", пише полковник Уилкърсън, превърнал се в яростен критик на политиката на Буш.

Декларацията на полковника била подкрепена от генерал Пауъл, който през 2005 г. напусна правителството на Буш, посочва "Таймс".

Много затворници били предадени на САЩ от афганистанци или пакистанци срещу 5000 долара без реални доказателства, че имат каквато и да било връзка с тероризма.

Задържането на невинни бе оправдано с войната с тероризма и отговорните за атентатите от 11 септември 2001 г.

Приемникът на Буш Барак Обама нареди затворът Гуантанамо да бъде закрит, но не успя да спази обещанието си поради политическите, правните и хуманитарните главоблъсканици, породени от проблема. В Гуантанамо все още има около 180 затворници.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?