Бушуващата Ирма захапа и континенталната част на Флорида

Огромни вълни помляха кубинския плаж Варадеро, жертвите на урагана нарастват

Жителите на континенталната част на американския щат Флорида се подготвят за удара на урагана Ирма, докато положението на юг по крайбрежието на щата се влошава. Жертвите на вилнеещата от сряда в региона на Атлантическия океан стихия станаха 29 и вероятно броят им ще расте още.

Последните три жертви са загубили живота си във Флорида. Полицайка загина в неделя при челен удар край град Сарасота, мъртъв е и водачът на другия автомобил. Мъж загина край остров Кий Уест, част от архипелага Флорида Кийс, разбивайки се с пикапа си в стена, след като автомобилът е бил подхванат от силните пориви на вятъра.

Ураганът, който помля редица карибски острови от сряда насам, в събота вилня в Куба, където силните ветрове продължиха и в неделя, разрушавайки емблематичния хотел Копакабана в Хавана и стоварвайки се със страшна сила върху най-популярния кубински плаж Варадеро, предаде ББС.

Окото на урагана Ирма първо премина в неделя над южните острови по крайбрежието на Флорида, ветровете стигнаха скорост от 209 км в час край Кий Уест, а вълните, разбиващи се в южните острови на щата, достигаха височина от 4.6 метра. След това ураганът се отправи северо-източно над крайбрежието на Флорида, но стихията по южните острови ще продължи часове наред.

Вече 1.3 милиона домове са без ток в региона, в който бушува урагана. Над 6.3 милиона души – или една четвърт от населението на Флорида, са евакуирани в специални убежища, но има и хора, които не са успели да напуснат най-застрашените зони.

Ветровете стигнаха и до Маями, където също в много райони са скъсани електрическите кабели, а огромен кран се стовари върху строяща се сграда.

На пътя на бурята са и туристическите градове Тампа и Сейнт Питърбъргс. В района на крайбрежието на Тампа, където живеят три милиона души, не е имало ураган от 1921 г.

Двата града формират сериозна част от брутния вътрешен продукт на САЩ и последиците от урагана се очаква да са катастрофални. Разпоредена бе евакуацията на военновъздушната база Макдил - щаб на американското военно командване за Близкия изток в Тампа, където ураганът се очаква рано сутринта в понеделник. Затворен е космическият център "Кенеди" край Орландо.

Пътят на урагана във Флродида се предполага, че ще е толкова широка, че властите се готвят за евентуални разрушения също по източните брегове и на Флорида Кийс.

Селищата и от двете страни на полуострова са заприличали на градове-призраци. Магазините и ресторантите са затворени. Непрекъснат поток от коли по магистрала 75, минаваща по западното крайбрежие, откарваше на север бегълците, решили да тръгнат на път в последния момент, описва обстановката от предишните часове Франс прес, цитирана от БТА.

Най-разрушителният от десетилетия атлантически ураган вече помля няколко карибски острова, а в събота удари тежко и Куба. В неделя сутринта 11-метрови вълни се стовариха върху крайбрежието на Хавана, помитайки известни хотели, след които и "Копакабана". Цели територии от кубинската столица бяха наводнени, спасителни екипи се наложи да робятат дори в централните части на Хавана.

Макар Ирма да не удари директно Куба, последиците от урагана са страшни. Той се стовари с бясна сила върху най-популярния кубински плаж Варадеро, който е като разбит, съобщават властите, но не дават повече подробности. Жертви в Куба няма, но столицата остава без ток.

На първите пострадали карибски острови Сен Марлтен и Сен Бартелеми шест от всеки десет дома е необитаем. На френската територия на Сен Мартен има девет жертив, а седем души са изчезнали. На холаднска територия загиналите са четирима.

Силно пострадали са и островите Търкс и Кайкос, но степента на пораженията още не е съвсем ясна.

На Барбуда почина едно дете, една жертва даде и остров Ангуила. В Пуерто Рико загинаха трима, а все още на много места там няма ток. Разрушенията също са големи.

Петима загинаха и на Британските Вирджински острови.

Разрушенията на карибските острови се оценяват на поне 10 млрд. долара, според изчисления на застрахователни компании. Само във Флорида очакваните поражения лесно може да надхвърлят 135 млрд. долара, а с останалите загуби за икономиката - 200 млрд. долара, изчислява агенцията „Корлоджик“, цитирана от Блумбърг. Според нея ветровете на "Ирма" може да повредят 8.5 милиона имота във Флорида.

Това би направило урагана икономически по-разрушителен от "Катрина". След като през 2005г. този ураган потопи Ню Орлийнс, щетите достигнаха 160 млрд. долара. Най-голямата енергийна компания "Флорида Пауър енд Лайт Ко“ предупреди, че около 9 милиона от 20.6 милиона жители на щата може да останат без ток. Очаква се свиване потреблението на природен газ и поражения по реколтата за 1.2 млрд. долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?