Бутането на незаконни сгради в "Росенец" за сметка на данъкоплатците

"Хермес Солар" възразява за оранжерията и двуетажната сграда пред кея

Бутането на незаконни сгради в "Росенец" за сметка на данъкоплатците

Община Бургас ще поиска средства от държавния бюджет за премахването на петте незаконни постройки в парк "Росенец". Това стана ясно в сряда от изказване на областния управител Вълчо Чолаков. Така излиза, че сметката за незаконните постройки в парк "Росенец" накрая ще бъде поета от българските данъкоплатци.

"Следва да назначим вещо лице, което да определи стойностите за премахване на различните постройки. На база на тези стойности следва да се поискат финансови средства от МС", посочи пред бТВ Вълчо Чолаков.

Процедурата след това продължава с обявяване на обществена поръчка за премахване на всяка една от постройките. Чолаков посочи, че забавяне може да се получи или във връзка с получаването на финансовите средства, или ако някоя фирма обжалва самата обществена поръчка.

На 20 август, пред Mediapool община Бургас твърдеше, че разходът ще е за сметка на собствениците на имотите. Посочено бе, че на тях ще бъде даден срок за доброволно премахване на незаконните сгради, което трябва да стане за тяхна сметка. Ако това не се случи, община Бургас ще пристъпи към принудителното им събаряне, а разходите ще бъдат събрани по съдебен ред от собствениците на терените.

Успоредно с това обаче самата община призна, че се знае само собственикът на земята на парцелите, върху които са изградени оранжерията и на двуетажна масивна сграда от 150 квадрата в близост до кея. Това е "Хермес Солар". Самата фирма вече е възразила срещу събарянето пред общината в законовия срок, а също и по съдебен път, стана ясно още в сряда. Вероятно това е и причината да се търсят средства от националната хазна за всичките 5 обекта.

В сряда Вълчо Чолаков прогнозира, че е по-вероятно премахването на сградите да се случи в началото на 2021 година. На 20 август обаче от община Бургас в отговор на запитване на Mediapool посочиха, че събарянето надали ще стане скоро, тъй като практиката сочи, че между 3 и 5 години отнема процедурата.

Какво ще се събаря?

Сред предвидените за събаряне сгради са голяма къща с три етажа, изградена върху скалите, която е без ясен собственик, изпълнител и строител и е вдигната върху държавна земя. Двуетажна постройка на плажа и павилион за охранители също трябва да бъдат съборени.

Незаконно в имота на "Хермес Солар" са построени оранжерията от 500 кв. м, където се произвеждат зеленчуци, както и двуетажна масивна сграда от близо 150 кв.м.

Самата лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган е законна и няма да се събаря. Публично известната като Доган сарай постройка се води официално като "сграда водна спортна база". За нея, както и за външния басейн, има издадено разрешение за строеж от 2014 г. (разрешението за строеж №П-38/30.06.2014 г.), което е допълнено с няколко последващи заповеди на основание чл. 154, ал. 5 от ЗУТ. (заповед № 2070/20.08.2014 г., заповед №2195/03.09.2014 г., и заповед № 1686/09.07.2015 г.), посочиха в края на август от община Бургас.

През 2015 г. е издадено ново разрешително за строеж за допълващо застрояване към основното на Водната спортна база. (разрешение за строеж №П-50/26.06.2015 г.).

Разрешение за строеж е издадено през 2015 г. и за трафопоста в имота.

До разплитане на сагата с незаконните постройки в парк "Росенец" се стигна след като през лятото съпредседателят на Демократична България Христо Иванов и хора от неговия екип бяха възпрепятствани от гардове на НСО до достъп до публичния плаж  в близост до морската резиденция на Доган.

Споделяне

Още по темата

Още от България