"Бутик на солидарността" с преправени от бежанци дизайнерски дрехи в Рим

"Бутик на солидарността" с преправени от бежанци дизайнерски дрехи в Рим

Бутик, в който дрехи с фирмените марки на най-големите модни дизайнери се продават на символични цени, бе открит в четвъртък в Рим по инициатива на ръководената от Ватикана благотворителна организация "Каритас".

Дрехите са дарение и са отново превърнати в уникални модели благодарение на майсторската намеса на жени от Азия и Африка, потърсили убежище в Италия, които "Каритас" е подслонила и обучила в специален шивашки курс. В изискания магазин, наречен "Бутик на солидарността" са изложени дамски поли от тюл, елегантни блузи от шифон и дантели, черни рокли без ръкави за вечерен коктейл, комплекти от лен, които се предлагат на невероятни цени. Полите са по 5 евро, панталоните по 15, блузите от чиста коприна по 10, а вечерните тоалети по 30 евро.

Шивачките от Сенегал, Нигерия и Бангладеш получават възнаграждение за вложения труд. Целта е не само да се покаже, че при втора употреба висшата мода може да си възвърне блясъка, но и да се създаде работа на онези, които са лишени от достъп до трудовия пазар, споделиха организаторите.

"Солидарност означава да си даваш сметка, че това са хора, на които трябва да се създадат условия да "проходят" отново в живота и да заживеят с достойнство. Именно това е целта на този бутик на солидарността. Ние искаме да помогнем на хората, за да могат да си казват: Аз се препитавам с труда на двете си ръце," каза директорът на "Каритас" монсиньор Енрико Ферочи.

Споделяне

Още от Общество