Бутилираната вода извлича повече полезни съставки от зеления чай

Бутилираната вода извлича повече полезни съставки от зеления чай

Бутилираната вода извлича повече полезни съставки от зеления чай, но ако го пиете заради вкуса, е по-добре да използвате чешмяна вода, препоръчват американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Антиоксидантите в запарения с бутилирана вода зелен чай са почти два пъти повече, но той е по-горчив, установиха учените от университета Корнел.

Зеленият чай съдържа епигалокатехин галат, който е полезен за мозъка и сърцето. Съдържанието му обаче намалява "драстично", когато напитката бъде приготвена с чешмяна вода. Причината е по-високото съдържание на калций, магнезий и желязо в нея.

Американските учени са дали на около 100 доброволци да оценят вкуса на шест чаши чай - три зелен и три черен. Те са използвали скала за сладост, горчивина, киселина и земни нотки.

Напитките са приготвени с 2.5 гр чай и 125 мл вода, запарвани три минути и прецедени. При черния чай видът на водата се отразява по-малко върху вкуса, вероятно защото съдържа по-малко катехини.

Споделяне

Още от Greenpool

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?