"Бузлуджа" остава на данъкоплатците

МС отказа да прехвърли порутената "чиния" на БСП. По сметки на партията отпреди пет години възстановяването струва около 15 млн. лв.

"Бузлуджа" остава на данъкоплатците

Енергичната съпротива на "Обединени патриоти" срещу предоставянето на паметника на връх Бузлуджа за 10-годишно безвъзмездно ползване на БСП срещна подкрепа и в правителството, и в парламента, включително от страна на социалистите. Оказа се, че единствените, които са против, са Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

Така порутеният дом паметник, известен като "летящата чиния", ще остане на държавата, която ще поеме отговорността за неговия ремонт и издръжка като музей (все още неясно какъв). До момента никой не е обявявал колко ще струва това. Според доклад, представен от Янаки Стоилов пред БСП преди пет години, докато партията се чудеше иска ли монумента или не, възстановяването му ще излезе около 15 млн. лева.

На заседанието си в сряда правителството отхвърли предложението БСП да получи"Бузлуджа" за безвъзмездно ползване в срок от 10 години. 12 министри са били "против", а 7, сред които премиерът Бойко Борисов, са гласували с "за". (Подробности от стенограмата тук)

В крайна сметка процедурата е спряна. Ако левицата реши, че може да плаща наем на държавата, за да възстанови паметника, може да стартира нова процедура.

Засега не е ясно как и дали ще се случи подобно нещо, тъй като в Народното събрание стана ясно, че БСП няма нищо против паметникът на Бузлуджа да продължи да е държавен, стига да бъде стопанисван добре.

Междувременно обаче лидерът на партията Корнелия Нинова обяви от САЩ, където е на посещение, че "няма да се откаже". "Започваме консултации с юристи за търсене на друг начин, при възможност по съдебен ред, след като държавата не иска, ние от БСП да спасим паметника", обявява патетично Нинова, въпреки че и ОП, които тя критикува, също искат спасяване на паметника.

Нейната реакция е напълно в очакванията на премиера Бойко Борисов, който преди гласуването на решението предупреждава министрите, че БСП им е скроила "коварен капан" и нямат полезен ход, тъй като социалистите знаели за законовите пречки, но искали да извлекат политически дивиденти.

Преди ден вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че е категорично против "Бузлуджа" "да се хариже" на БСП. В сряда това бе официализирано като позиция на "Обединените патриоти", които поискаха от МС и областния управител на Стара Загора да предприемат действия за опазване на паметника.

ОП: Не може да се подменя символът "Бузлуджа" с партиен символ

"Не може да се предостави тази частна държавна собственост на една партия за партиен музей", се казва в декларацията.

Според ОП паметникът не трябва да принадлежи на една партия и държавата трябва да инициира ремонт, реновиране и музейно експониране на съоръжението. То трябвало да бъде модерно и атрактивно експониране на културното пространство, а не превърнато в партиен символ със съмнителна историческа достоверност.

ОП изтъкна, че "Бузлуджа" има историческа значимост свързана с освободителните борби у нас. Според тях БСП няма права над обекта и не може да управлява тази собственост. "Не може да се подменя символът "Бузлуджа" с партиен символ", се казва в декларацията.

БСП: Ние не искаме партиен музей

"Нека се разберат с премиера, те сега са управляващи", коментира от своя страна депутатът от БСП Антон Кутев.

Той заяви, че дори паметникът да бъде върнат на БСП, в каквато посока били и действията на Бойко Борисов, точно защото държавата не може да се справи, реновирането на обекта няма да е изцяло по силите на БСП и ще трябва държавна помощ.

"Ние искаме само да бъде съхранена паметта", посочи Кутев и подчерта, че БСП никога не е искала да прави "Бузлуджа" партиен музей. Той допълни, че този паметник не е на БСП, независимо дали ще ѝ бъде даден, а на цяла България и единственото им искане е да се стопанисва добре.

Отговорността за сегашното състояние на паметника е на управляващите

"В момента той е тяхна отговорност (на управляващата коалиция) с цялото му състояние, с това, че е затворен, и че всъщност е опасен", предупреди Кутев. Той отбеляза, че БСП са готови да поемат отговорността за паметника, което включва и сериозни финансови ангажименти, но социалистите не знаели какви точно, защото трябвало да се види колко пари трябва да се вложат за възстановяването и обезопасяването му.

БСП не били правили изчисления колко струва възстановяването

На въпрос на Mediapool от БСП обясниха, че засега са правили консултации само по дейности, свързани с консервирането на паметника. "Цената ще бъде няколкостотин хиляди – само за да се спрат течовете и разрухата", коментираха червени депутати. Това изглежда странно предвид официалното писмо на Корнелия Нинова през юни т.г., с което БСП поиска от правителството да ѝ прехвърли собствеността върху "Бузлуджа". Излиза, че след шест години размисъл социалистите са пожелали най-после да получат паметника, без да се интересуват колко ще платят за възстановяването и поддръжката му.

От БСП изтъкнаха, че не искат да правят музей на партията си, а "проект общ за историята на България". "Искаме "Бузлуджа" за да спре разпада, а не за да си го пазим за нас", твърдят още от партията.

Преди пет години БСП изчисли, че ще трябват минимум 15 милиона

През юли 2012 г. Янаки Стоилов представи пред пленума на БСП доклад, според който възстановяването на дома паметник ще струва около 15 млн. лева, а годишната издръжка ще е около 150 хил. лв. Докладът е подготвен във връзка с възможността партията да приеме собствеността на монумента. Тогава социалистите решават до 6 месеца да проучат възможностите за превръщането му в Панорама на социална България и да организират широка обществена дискусия за бъдещето му, след което БСП да реши да приеме собствеността върху паметника, която премиерът Бойко Борисов предложи на партията година по-рано.

От 2011 г. досега на БСП е напомняно 5 пъти да завърши процедурата по прехвърляне на паметника, но това не се е случи. Законова промяна, гласувана в началото на т.г., прекрати възможността за безвъзмездно прехвърляне на "Бузлуджа", но пък през юни БСП реши, че иска именно това и дори заплаши Борисов с протести. В крайна сметка социалистите приеха да получат "Бузлуджа" за срок от 10 години, през което време да ползват дома паметник безвъзмездно и да инвестират в рехабилитацията му.

"Бузлуджа" остава под разпореждането на областния управител на Стара Загора

След решението на МС от сряда грижата за паметника остава изцяло в ръцете на областната управа на Стара Загора.

Преди ден областният управител Гергана Микова" ( "Обединени патриоти") даде отрицателно становище за предоставянето му на БСП и посочи, че "Бузлуджа" трябва да остане държавна собственост. "Оттам нататък вече може да се мисли дали паметникът да бъде предоставен за стопанисване и управление на Община Казанлък, както поиска кметът Галина Стоянова, или да се търсят други варианти за него. Разрухата на "Бузлуджа" трябва да бъде спряна, но не като се предоставя паметникът на БСП. Това е архитектурна забележителност от световен мащаб. Убедена съм, че за нея могат да се намерят разумни и действащи решения", каза Микова.

Тя допълни, че набезите към паметника на любители на силните усещания продължават ежедневно. Заварените врати затрудняват проникването в него, но фирми и частни лица не спират да се възползват и да печелят пари, превръщайки полуразрушената и опасна сграда в атракция за туристи от цял свят.

От МС уточниха, че ако Община Казанлък поиска паметника, трябва да се напише докладна до министъра на регионалното развитие и отново с решение на МС той да бъде отстъпен.

Корнелия Нинова: Няма да се откажем!

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви във Фейсбук, че с решението си от сряда "правителството узакони разрухата", и че "Бузлуджа" е сред стотиците други паметници, изоставени да се рушат. "Активирането на момчето за поръчки, Валери Симеонов, става по заръка на премиера Борисов, който няма смелост или доблест да застане с лицето си и да каже защо се отрича от предложението си преди няколко години или дори от предложението преди месец, което потвърди пред нас и нареди на министъра на регионалното развитие веднага да подготви документите", коментира Нинова във Фейсбук.

Тя уточни, че даването право на ползване не е незаконно. "Самият министър ни го предложи, по силата на сега действащия закон. То не е и държавна помощ, защото подписахме декларация, че не желаем пари от държавния бюджет. Решението на МС е израз на безхаберие към рушаща се България. Защото Бузлуджа и връх Хаджи Димитър не са на БСП. Те са на България", завява Нинова и определя решението на МС като страх от една партия, която може да даде пример за истински, а не лъжепатриотизъм. "Но ние няма да се откажем", завършва тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?