БВП на България се увеличил близо два пъти за 20 години

Александър Манолев

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България се е увеличил близо два пъти, а износът е нараснал шесткратно за последните 20 години, заяви зам.-министърът на икономиката Александър Манолев по време на церемонията по отбелязване на 20-годишнината от учредяването на Български икономически форум.

По думите на Манолев преди две десетилетия БВП на България е бил около 45 млрд. лв., а в края на 2016 г. е достигнал 84 млрд. лв. Междувременно, Националният статистически институт отчете във вторник, че ръстът на икономиката за третото тримесечие на 2017 г. достига 3.9% на годишна база. В същото време Румъния бележи рекорден растеж от 8.8% за тримесечието, който според анализаторите обаче е нездравословен и говори за прегряване.

Още по-позитивни са данните за българския износ, който е съставлявал едва 3.7 млрд. евро, а днес надхвърля 24 млрд. евро.

"Преди 20 години бяхме в тежка финансова и икономическа криза, днес Standard&Poor's поставя кредитния рейтинг на страната ни в инвестиционната скала", допълни още зам.-министърът.

Според Манолев фактите показват дългия път, който заедно са извървели институции, бизнес, синдикати и неправителствен сектор.

Споделяне

Още от Бизнес