Бягам от министрите със: "Не, няма да стане", премиерът казва: "Не, ще стане"

Бягам от министрите със: "Не, няма да стане", премиерът казва: "Не, ще стане"

Финансовият министър Симеон Дянков обясни в петък как работи в правителството по неблагодарната задача да събира приходите и да реже парите на министерстерствата.

"Нормално е в условия на криза приходният министър, а има само един – аз - от време на време да има спорове с министрите, които харчат", каза Дянков пред журналисти в парламента. ″И аз имам спорове с всички останали министри и с министър-председателя, но това са колегиални спорове. Всички иначе сме в прекрасни отношения”, обясни той по повод на прехвърчалите искри между него и вътрешния министър..

″Всички министри са разходни″, продължи Дянков. ″Моята задача е да бягам от тях и да им казвам : "Не, няма да стане. Не, няма да стане. Не, няма да стане". Същото го казвам и на премиера, но той след третия път общо взето казва: "Не, ще стане".

"И така. Но дори и на Бойко Борисов доста успешно аз обяснявам обикновено защо по време на криза не бива да се харчи толкова, колкото той иска, и колкото другите министри искат", каза още Дянков и допълни, че отговорът на премиера обикновено е: "Да, по време на криза си единственият министър срещу тези, които искат да харчат, но това им е работата. Разбирам ги".

И той отрече да има проблеми между него и Цветан Цветанов.

"С Цветан Цветанов си говорим често, а напоследък още по-често. Всяка седмица се срещаме по няколко пъти, за да си говорим за съвместната борба срещу контрабандата на акцизни стоки. И тази сутрин се срещнахме, преди да дойдем тук (в парламента - бел. ред.)", каза той.

"Аз имам голямо уважение към Цецо Цветанов. Той е направил много и за България, и за партията, и в правителството прави много, така че говорим си често, добри приятели сме", завърши той.

На въпрос - какво ще подари на премиера Бойко Борисов за 51-я му рожден ден Дянков каза: "Мисля още. Питах други министри. Голямата част от тях му подаряват картини, така че аз определено няма да му подаря картина. На тях съм им казал малко в други неща да гледат. Да видим дали можем да се организираме".

Министърът обеща да подари на премиера нещо спортно. Миналата година му подарил топка.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?