Върховната касационна прокуратура разясни:

Бягството на Галеви само може да попречи да бъдат освободени предсрочно

Няма как присъдата им да бъде утежнена, нито да им бъде образувано ново дело

Бягството на Галеви само може да попречи да бъдат освободени предсрочно

Противно на убеждението на премиера Бойко Борисов, че "Галеви рано или късно ще ги хванем, нямат шанс, само ще си утежнят положението и присъдата", всъщност дори и да бъдат намерени и задържани, дупнишките "братя" няма да получат по-тежки наказания от вече постановените им по 5 години затвор.

Няма да им бъде образувано и ново дело, тъй като при бягството им те все още не са имали статут на затворници. Единственото негативно последствие, което може да понесат двамата, е, че изчезването им би попречило съдът да одобри евентуалното им предсрочно освобождаване от затвора.

Това стана ясно от думите на Пламен Пачев от Върховната касационна прокуратура (ВКП), отговарящ именно за изпълнението на наказанията. Той бе поканен от БНР да разясни от правна гледна точка ситуацията, след като през последните дни Борисов и МВР се надпреварват да обвиняват съдебната власт и да предлагат абсурдни законодателни поправки, които да задължат съда да задържа всеки осъден ефективно, независимо на коя инстанция.

"Това им поведение (на Галеви – бел. ред.), укривайки се от държавата, укривайки се от влязла в сила присъда, може да се има предвид в бъдеще при изтърпяване на наказанието, тъй като те имат право да получат предсрочно освобождаване. Защото един от критериите е лицето с поведението си по време на изтърпяване на присъдата да покаже осъзнаване", обясни в сряда висшият обвинител.

Той припомни, че докато "братята" се укриват от властите, останалите трима осъдени по делото им за създаване и участие в банда за рекет и изнудване вече са приведени в затвора и изтърпяват наказанието си, но на този факт не се обръща никакво внимание.

Пачев коментира и че се създава прекалено голяма истерия по темата, тъй като през м. г. едва по-малко от 4 на 100 от влезлите в сила ефективни наказания на са били изпълнени заради укриване на осъдените.

"Към края на 2011 г. не са изпълнени по-малко от 446 присъди (от общо 9865 – бел. ред.), по-малко от 4% процента. При тази ситуация може би се преекспонира – излиза, че ние се опитваме от изключението да правим правила. Т. е. зад отделните дървета не искаме да видим гората. Мисля, че не е необходимо такава истерия да бъде", възмути се прокурорът.

Той категорично отрече неофициалните твърдения в някои медии, че е възможно Галеви да се укриват, докато тече ремонтът в затворническото общежитие в село Самораново, където би трябвало да излежат присъдите си.

"Това е другата част, която следях и трябва да ви кажа, че много медии тиражираха, че голям ремонт се прави – то са мезонети, то са джакузита, какво ли не. Няма нищо общо, няма нищо вярно", заяви Пламен Пачев, уточнявайки, че във въпросното общежитие се прави абсолютен регулярен ремонт, който да подобри традиционно мизерните условия на живот, за които България постоянно получава критики от ЕК и правозащитни организации.

Прокурорът отхвърли и неофициалната информация, спусната преди седмица от правосъдното министерство, че дупнишките бивши барети няма да бъдат въдворени в Саморонаво, а в затвора в Бобов дол, тъй като първият е твърде близо до резиденцията им в село Ресилово. Според Пачев "това им поведение не може да породи правни последици спрямо бъдещото им изтърпяване на наказанието", тъй като законът изрично посочва, че присъдите са изтърпяват в района, където осъденият живее.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес