Бягството от карантина става масов спорт

Общините искат да получават по-бързо информация за хората, които трябва да се изолират

Снимка: БГНЕС

Неспазаването на препоръките за домашна карантина стават масово явление. Само за ден от прокуратурата съобщиха за няколко такива разследвания. На полицаи пък им се наложи да гонят по нощите пиян от "Пирогов" до Централна гара заради съмнения за коронавирус. Мъжът решил да не чака резултати и от теста и просто си тръгнал, а полицейските екипи хукнали след него.

В безпомощно състояние

Среднощният беглец от "Пирогов" е открит в безпомощно състояние и отведен в болницата за преглед, обясни шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Там му е направен и бърз тест за коронавирус, който е дал положителен резултат. Според българските специалисти тези тестове не са сигурни и затова е направено второ изследване. Мъжът е настаняван в болницата, но е трябвало да изчака резултата. Той обаче избягал.

"Извършени са издирвателни действия и е намерен на Централна гара и е върнат. Очаква се днес да се види резултатът какъв е", обясни Мутафчийски.

Бележка: Заразени сме с коронавирус

Майка и син са повдигнати обвинения за разпространяване на фалшива информация и всяване на паника, както и за нарушаване на карантината съобщиха от прокуратурата. Двама се прибрали от Германия на 13 март и трябвало да останат в изолация за две седмици. Четири дни по-късно обаче се качили на влака за Варна. На вратата на купето си залепили бележка, че са болни от коронавирус.

"Жп служителите подали сигнал за пътници с COVID-19 до всички гари, където спирал влакът. На гара Варна майката и синът били посрещнати от служители на РЗИ и представители на кризисния щаб. При прегледа на двамата било установено, че 23-годишният син е с повишена температура, което наложило да бъдат отведени в инфекциозната клиника на "Света Марина" . Там обаче не са установени симптоми на коронавирусната инфекция и двамата са освободени за домашно лечение и 14-дневна карантина", пишат от прокуратурата.

Бегълци

Само за ден са образувани поне четири дела за нарушаване на домашната карантина на различни места в страната. Във Варна се водят две дела срещу пристигнали от рискови страни, които само няколко дни по-късно отново напуснали страната въпреки предупрежденията. Подобно дело води и прокуратурата в Гоце Делчев. То е срещу мъж, който се прибрал от Италия, а няколко дни по-късно заминал за Румъния. В Бургас пък е образувано дело заради отворена въпреки забраната игрална зала.

Според спешно приетите в НК промени нарушаването на карантината се наказва със до 5 години затвор и глоба.

Общините искат да получават по-бързо информация за хора в карантина

Кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов поиска местните власти по-бързо да бъдат информирани за българите, които се завръщат от чужбина и са поставени под карантина от здравните власти, за да бъдат вземани по-бързи мерки за ограничение разпространението на заразата с коронавирус.

"Информацията първо трябва да идва в областните дирекции на МВР и местната власт, за да може веднага да се предприемат мерки. Имаме такава готовност, както с кметовете и кметските наместници по населените места, така и с общините в градовете, за да може вече тези, които са карантинирани от регионалните здравни инспекции, да се вземат по-бързи мерки“, каза той, цитиран от БНР.

Според него идеята на главния прокурор Иван Гешев за вечерен час била добра. Някои местни власти въведоха такъв, въпреки че според Панов правомощията им са ограничени. Според него трябва да има решение на национално ниво.

Някои общини също по свое решение въведоха поставянето на бележки на вратите на домовете, в които има хора под карантина заради коронавируса.

Споделяне

Още от България