Бюджет 2011 мина на първо четене с гласовете на ГЕРБ и "Атака", сините знаково се въздържаха

"Атака" спаси най-важния правителствен законопроект на ГЕРБ - държавния бюджет за 2011 г. Синята коалиция обаче знаково се въздържа, което е първият по-сериозен знак за разграничение от ГЕРБ, откакто Бойко Борисов пое управлението през 2009-та.

При гласуването на бюджета на първо четене в четвъртък, от 202-ма депутати в златата, 130 от ГЕРБ и "Атака" гласуваха "за", 58 от БСП и ДПС "против", а 14-те от Синята коалиция - "въздържал се".

Вотът мина в отсъствието на премиера Бойко Борисов и на всички министри от кабинета с изключение на финансовия министър Симеон Дянков. За кратко при него се появи здравният министър Стефан Константинов.

Дянков: Гордея се с този бюджет

"Бюджет 2011 -бюджет на стабилността, беше приет с бурни дебати, както видяхте, но разумът надделя, така че вече на първо четене мина. Да, гордея се с този бюджет. В него има повече пари за здравеопазване, над половин милиард повече от миналата година. Всъщност най-големият бюджет за здравеопазване в цялата история на България. В него има повече пари и за инвестиции в инфраструктурата, която пък ще изтегли икономиката напред. Правителството си беше вече свършило работата в многото разговори и дебати преди да влезе в МС и да се приеме. Сега беше работа на депутатите и те да работят. Работим заедно с тях и ще работим между първо и второ четене. Имам подкрепата на цялото правителство."

Депутатите от ляво държаха червени табели с надпис "Бойко отново не е в час".

"Гордея се с бюджета за 2011 г.", заяви Дянков. Според него никой от колегите му не е дошъл да го подкрепи, тъй като "правителството си е свършило своята работа по проекта", а сега е време на депутатите да работят.

Не така обаче мисли бившият премиер, финансов министър и настоящ лидер на ДСБ Иван Костов.

Премиер на страната за пръв път реабилитира Тодор Живков

"Не знам как се стигна до това обезценяване на стойностите, за които съм работил – виждам парламентът сам, безпомощен, да обсъжда закон за бюджета на страната", каза той. Това не се случвало досега – винаги с огромно уважение кабинетът стои в пленарната зала и участва в дебата, заяви съпредседателят на Синята коалиция.

Отговорът ми е, че премиер на страната за първи път от 1989 г. насам реабилитира предишния комунистически диктатор Тодор Живков, заяви още Костов. За Тодор Живков в Народното събрание са били същите безделници, нямащи отношение към "големите работи", с които той се занимава, а сега този човек е образец за управлението, каза Костов по повод неотдавнашните откровения на Бойко Борисов за Тодор Живков.

Щом онзи е образецът, ние тук сме хора, напълно излишни, пречещи да се режат ленти за откриване на половината от някое улично платно, коментира лидерът на ДСБ.

Той допълни, че никой не е потърсил мнението на десните нито преди, нито след изработването на бюджета и Синята коалиция няма как да бъде гарант, че страната върви в правилната посока. Поради тази причина Синята коалиция няма да подкрепи Бюджет 2011.

Лидерът на СДС Мартин Димитров каза, че политиката, която води ГЕРБ, е все по-лява и затова дистанцията между сините и управляващите ще става все по-голяма.

"Защото ние стоим на нашите ясни деснодемократични позиции, а вие, за съжаление, в последно време ярко тръгнахте наляво. Затова няма как да не сме ваша дясна алтернатива", заяви съпредседателят на Синята коалиция.

Въздържанието е единственият възможен избор за Синята коалиция, каза депутатът Асен Агов.

"Ние знаем, че когато политиката на реформи не е заложена в този бюджет, ние няма как да го подкрепим. В същото време ние няма как да не подкрепяме политиките на правителството, които водят до успешна борба с организираната престъпност и известен успех в образованието", каза той.

"С въздържането си тук даваме ясен сигнал за необходимостта от извършването на реформи, които така и не се прилагат. Нека е сигнал че няма време. Синята коалиция гласува от вярност към своите принципи за реформи”, посочи Агов.

БСП и ДПС се опасяват за държавния дълг

Не се е случвало бюджет на републиката да се обсъжда в блестящо отсъствие на правителството, каза лидерът на БСП Сергей Станишев, и определи отсъствието на премиера в пленарната зала като съзнателно принизяване ролята на НС. Той определи бюджета като "бюджет на безсилието да формулираш ясна политика и приоритети."

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан изтъкна липсата на реформи и изрази опасение, че сегашните управляващи ще прибягнат към най-лесното решаване на проблема с парите – увеличаване на държавния дълг. Това не е дясна политика и ГЕРБ се превръща в квазидясна партия, затова и днес ще загуби дясната подкрепа за управлението си, коментира Местан.

Той изрази недоволството си от размера на парите за образование и посочи, че се води политика на финансов геноцид на българското образование, като в същото време се толерира МВР. България сигурно е единствената страна, в която бюджетът за подслушване (100 млн. лв.) е по-голям от бюджета за култура (94 млн. лв.), заяви Местан.

Янко Янков от ДПС обясни, че гласувал против бюджета най-вече заради средствата, отделени за общините. По думите му на практика законът спира процеса на децентрализация на общините, прехвърлят се правомощия без съответен финансов ресурс, затормозява се усвояването на еврофондовете, затруднява се достъпът на гражданите до качествени услуги.

Бившият министър на финансите Пламен Орешарски (БСП) също отбеляза, че докато предишните правителства са увеличавали резервите и намалявали дълга, сегашното прави обратното. Тези тенденции, които сега се залагат – намаляване на резервите и увеличаване на дълга – ще бъдат уловени от кредитните агенции малко по-късно – след една-две години, заяви Пламен Орешарски. Така направиха и с "Лемън брадърс" – банката фалира с добър кредитен рейтинг, припомни той. Според Орешарски бюджетни излишъци не са по силите на това правителството, защото за това е необходима благоразумна фискална политика с отговорност за бъдещето. Той призова правителството да преразгледа политиката на бюджетни дефицити.

Партиите на статуквото, които управляваха 20 години - БСП, сините, ДПС, истерично напират и искат да направят всичко възможно да провокират и саботират властта, обобщи лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Той добави, че партията му подкрепя проекта с ясното съзнание, че това е бюджетът, който може да бъде направен. Освен това, каза Сидеров, ако "Атака" не даде тази подкрепа, влиза в играта на партиите на статуквото, а това нямало как да стане.

Какво предвижда Бюджет 2011

Проектобюджетът за 2011 г. предвижда инфлация от 3.7 на сто, а дефицитът да не надвишава 2.5 процента. Планираният ръст на БВП е 3.6 процента на базата на по-голям износ и възстановяване на вътрешното потребление.

Според редица вътрешни и външни анализатори обаче ръстът едва ли ще надхвърли 2%.

Заложените приходи са 25 844 млрд. лева или 33.5% от БВП. Номиналният ръст на приходите спрямо 2010 г. е 1 296 млрд. лева, или с 5.3 процента повече.

Минималната работна заплата остава 240 лв. и през следващата година и не се предвижда повишение на пенсиите, въпреки увеличението на осигурителната вноска от 1.8 процента. Разходите за пенсии ще достигнат 9.6 на сто от БВП, при 11.6 през 2010-а.

Догодина прогнозното равнище на безработицата е 9.4% при очаквано за 2010-а – 9.6%.

Запазват се ставките на преките данъци.

Залегнал е спад на равнището на публичните разходи до 35.5 на сто, което ще допринесе за намаляване на преразпределителната функция на държавата и увеличаване на разполагаемите доходи и ресурс за бизнеса.

3.5% от БВП да са за отбрана и сигурност предвижда поректобюджетът за следващата година. За образование се отделят 3.3%; за здравеопазване – 3.9%; за социално осигуряване, подпомагане и грижи са 12.6% - с един пункт по-малко спрямо 2010 г..

0.6 процента са заложени за почивно дело, култура и религиозни дейности.

С проектобюджета за общините са разчетени разходи от 3.760 млрд.. лв. при 3.710 млрд. лв. по разчетите към закона за бюджета за 2010 г. Текущите разходи са увеличени с 70.2 млн. лв., а капиталовите са намалени с 20.0 млн. лв. за екологични обекти.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?