Бюджет 2013 на София не решава проблемите с транспорта и завода за отпадъци

Бюджетът на София за 2013 г. няма да реши проблема с финансирането на градския транспорт и няма да изгради завода за боклука. Това коментира Георги Кадиев, общински съветник от БСП на страницата си в интернет.

Представеният бюджет от столичният кмет Йорданка Фандъкова показва още, че едва ли ще започнат да се събират повече пари от външна реклама, а инвестициите в ключови за столицата проекти като метрото намаляват, посочва още Кадиев.

На практика всички големи проблеми ще останат без решение, смята общинският съветник от БСП.

Той отбелязва няколко добри момента в бюджета за догодина и изпълнението му за 2012 г. Това са доброто изпълнение на приходите от санкции и наказателни лихви, където има ръст с над 1.1 млн лв за 9-месечието и вече са изпълнени заложените средства в бюджета за 2012 г.

Предвиден спад на административните разходи в бюджет 2013 пък е добър знак за реформа в администрацията, посочва Кадиев. Според него обаче трябва да се видят подробностите как ще бъде извършена реформата, така че да не се навреди на услугите за столичани, събираемостта на приходите и качеството на управление.

Като недостатъци Кадиев отчита лошото прогнозиране на приходите в някои от сферите. Например от данъка за недвижимите имоти се предвижда спад от 5 млн, а за 9-месечието на 2012 г. има ръст от 6 млн. За данъка върху наследствата е планирано запазване на нивата от 2012 г. при условие, че вече е изпълнен на 190%. При данък възмездно придобиване на имущество е предвидено ръст с 1 млн, а досега са събрани с 8 млн по-малко от заложеното в бюджет 2012 г. Приходите от таксите за пазари и тържища са заложени с една четвърт по-малко спрямо 2012 г., при условие че за 9-месечието има ръст от 11% спрямо заложеното.

Кадиев настоява бюджетът да бъде по-напрегнат, за да има стимул администрацията да увеличи събираемостта и така да направим по-добро планиране на разходите си.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?