Бюджет 2016 залага на инфраструктура и образование, дефицитът – до 2%

Партии искат повече пари за отбрана и сигурност, които поглъщат най-много средства през тази година

Бюджет 2016 залага на инфраструктура и образование, дефицитът – до 2%

Инфраструктура и образование са основните приоритети в Бюджет 2016 г. Целта е ограничаване на дефицита до около 2 на сто от брутния вътрешен продукт. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в парламента, след като започна консултациите с парламентарните групи по рамката на бюджета.

Това е намаление с около 1% на заложения дефицит спрямо тазгодишния бюджет. От 2009 г., когато ГЕРБ дойде на власт за първи път, държавните бюджети на страната са на дефицит.

"За мен е важно да престанем да трупаме дългове. Знаете, че всеки лев дефицит е нов дълг.  Аз ще предложа ограничаване на дефицита в следващата година до около 2% от брутния вътрешен продукт", каза Владислав Горанов.

Проектобюджетът за следващата година ще бъде внесен до края на октомври в Народното събрание.

Всички партии, които подкрепят правителството, ще вземат участие в консултациите в Министерството на финансите през следващата седмица.

Владислав Горанов разговаря с парламентарната група на Патриотичния фронт в парламента и след срещата съобщи, че за него приоритети са образованието и инфраструктура, като се търси максимално добър баланс между двете области.

"Знаете, че ГЕРБ иска да развива инфраструктурата, за мен освен тази част, ако може да се каже от хардуера, трябва да се инвестира и в образованието най-вече като се харчи повече и по-ефективно", каза Горанов.

Министърът обаче уточни, че повечето от партиите, подкрепящи управлението, искат по-голям ресурс за секторите "Отбрана" и "Сигурност". "Затова, ако се очертае такъв приоритет, очевидно ще има повече пари там. Не съм сигурен дали това трябва да е българският национален приоритет", добави Горанов.

Той допълни, че се работи за осигуряването на 50 млн. лв. в бюджета за коледни и великденски надбавки за пенсионерите.

Патриотичният фронт настоява за повече средства за отбрана, МВР и образование, съобщи след разговорите председателят на групата Валери Симеонов. Той похвали финансовия министър, че иска да съгласува предварително параметрите на бюджета с партиите от управлението.

Споделяне

Още от Бизнес