Бюджетът дава 200 млн. лв. за водните проекти със спрени европари

Около 200 млн. лв. ще са необходими от държавния бюджет за да се поемат плащанията по проектите, изпълнявани по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС), чиито средства бяха временно спрени от Европейската комисия. Това съобщи министърът на екологията Искра Михайлова пред БНР в понеделник.

Спирането на европейските средства по ОПОС не означава спиране на проектите и плащанията по тях, каза Михайлова. Тя обясни, че плащанията по програмата ще бъдат поети от националния бюджет, докато Европейската комисия вдигне забраната. Това ще стане след като страната ни наложи финансови корекции по договорите, по които има нарушения при обществените поръчки.

Потърпевши от мярката няма да са само общините, но и дори и ведомство на подчинение на Министерството на околната среда и водите, което изпълнява проект за биоразнообразие за 26 млн. лв. На него ще му бъде наложена финансова корекция от 5 млн. лв., каза Михайлова.

След като България се поправи, се очаква Брюксел да вдигне санкцията за спрените плащания. Обикновено процедурата продължава 6 месеца, но надеждите са, че това може да стане и по-бързо, по думите на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

Докато парите са спрени, плащанията ще бъдат поети от националния бюджет. По предварителни разчети за това ще са необходими около 200 млн. лв., каза Михайлова. "Знам че ще е тежко за националния бюджет, но той може да се го позволи", допълни министърът на екологията.

Финансовият министър Петър Чобанов също обеща да бъдат осигурени средства от бюджета, докато плащанията от Брюксел са замразени. Важно е да продължи нормалният процес по разплащане на средствата по ОПОС като още тази седмица ще бъдат предоставени конкретни мерки за справяне със ситуацията, каза той.

Споделяне

Още от Бизнес