Бюджетът дава 702 хил. лв. за превоз на основни храни до малки и планински села

Бюджетът дава 702 хил. лв. за превоз на основни храни до малки и планински села

Общините ще получат допълнителни 702 113 лв. през тази година, с които частично да покрият разходите за транспорт на хляб и основни хранителни продукти до селища с до 500 жители, където няма редовно зареждане с храни и дори редовни магазини. Това реши правителството на заседанието си в сряда.

На територията на страната има над 83 хил. жители на 1050 малки и планински населени места, които нямат достъп до основни услуги поради липсата на частен интерес за разкриване на търговски обекти и невъзможност за редовно снабдяване с основни хранителни стоки, аргументира решението си Министерският съвет.

Информацията за обхванатите общини и селища, общ брой транспортни маршрути и обща дължина на маршрутите, е обобщена и предложена от Националното сдружение на общините.

Пари ще се предоставят за осигуряване на хранителни доставки за села с под 500 жители и без търговски обекти на тяхната територия. Те ще бъдат обхванати от маршрути за кръгово зареждане поне два пъти седмично, които ще се дават с обществена поръчка на фирми, които да осигуряват превоза на стоките.

Средствата ще се отпускат на общините на два етапа - авансово финансиране от 50 на сто от одобрената сума за съответната община и окончателно, изравняващо плащане в края на годината в рамките на одобрените за съответната община средства, но не повече от фактически изразходения за целта ресурс.

Контролът по изпълнението на поръчките ще е отговорност на общините, които ще получават парите.

Споделяне

Още от Бизнес