Бюджетът е с излишък от 1.6 млрд. лева в края на април

Забавянето в приходите поради пандемията засега не е драматично

Снимка: Архив

Държавният бюджет е с излишък от близо 1.6 млрд. лв. в края на април, сочат предварителните данни на Министерството на финансите.

Това е с 1.1 млрд. лв. по-малко в сравнение с излишъка към края на април 2019 г. В сравнение с предходния месец – март 2020 г., излишъкът леко се увеличава – с около 160 млн. лв.

Според гласуваната актуализация на бюджета заради кризата с Covid-19 той се очаква да приключи годината на дефицит от 3.5 млрд. лв.

Спрямо април 2019 г. финансовото министерство отчита забавяне в приходите поради пандемията, както и заради увеличаване на сроковете за деклариране и внасяне на корпоративните и местните данъци.

Съпоставено с първите четири месеца на 2019 г., данъчните и неданъчните приходи по консолидираната фискална програма към април 2020 г. се свиват с 876 млн. лв., докато постъпленията от помощи нарастват с 359 млн. лева. Очаква се негативната тенденция да продължи и през следващите няколко месеца, посочват от МФ. Разходите са с 600 млн. лв. повече в сравнение с април 2019 г., главно заради повишените пенсии, заплати и някои социални плащания. По-подробни данни за април ще бъдат публикувани в края на месец май.

В същото време финансовото министерство обяви детайли да изпълнението на бюджета към 31 март, когато бе изтекъл половин месец от извънредното положение.

Към края на март няма сериозно влошаване при данъчно-осигурителните постъпления, сочат данните. Министерството на финансите обаче очаква негативните ефекти от кризата да се отразят върху приходите с известно закъснение.

Постъпленията от най-важния данък – ДДС, в края на март са били 2.9 млрд. лв. – точно на нивото от март 2019 г. Акцизите са леко увеличени – до 1.32 млрд. лв., а от социални и здравни вноски са постъпили 2.65 млрд. лв., което е с около 200 млн. лв. повече в сравнение с март 2019 г. Постъпленията от данъка върху личните доходи са с около 80 млн. лв. повече. По-малко приходи има само от преки данъци – намаление с около 140 млн. лв. заради отлагането на сроковете при корпоративните и местните данъци.

Фискалният резерв към края на първото тримесечие е 10.3 млрд. лв., съобщават още от МФ. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес