Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бюджетът е с излишък от 85 млн. лв. за януари

Дефицитът за 2014 г. остава над определения от Брюксел праг от 3%

2 коментара
Бюджетът е с излишък от 85 млн. лв. за януари

С бюджетен излишък от 85 млн. лв. за януари се похвали Министерството на финансите в понеделник. Според предварителните данни за държавните финанси това се дължи на завишените данъчни приходи. Очаква се в края на януари постъпленията да са 2.475 млрд. лв., което е с 404 млн. лв. или 19.5% повече спрямо първия месец на 2014 г.

Според предварителните данни разходите са 2.39 млрд. лв. или 7.3% от годишния разчет. Те са близки до харчовете през януари 2014 г. Окончателните данни за изпълнението на бюджета за миналия месец ще бъдат публикувани в края на февруари.

Още през миналата седмица на няколко пъти финансовият министър Владислав Горанов анонсира, че предварителните данни за бюджета към края на януари ще са положителни и ще бъде отчетен излишък за първи път от 2009 г. насам. Той заяви още, че дефицитът в бюджета за 2014 г. ще е по-малък от предварително планирания. Горанов дори обяви, че очаква дупката в бюджета да е в рамките на заложения от ЕК праг от 3% от БВП. При превишаване на тази стойност Брюксел може да започне процедура за свръхдефицит.

Дефицитът за 2014 г. е 3.048 млрд. лв.

Окончателните данни за миналата година, обявени също в понеделник, показват, че според методологията на Евростат дефицитът е 3.3 на сто при заложени 3.5%. Той остава над прага за добра финансова дисциплина. Според финансовото министерство по-ниското ниво спрямо заложеното е "индикатор при анализа и окончателното вземане на решение за иницииране на процедура по наличието на прекомерен дефицит в България".

Дефицитът по консолидираната фискална програма в края на 2014 г. е 3.048 млрд. лв., което е 3.7% от БВП. Около 2.4 млрд. лв. от сумата се дължи на недостиг по националния бюджет, а 659.6 млн. лв. - по евросредствата.

Повече приходи от осигуровки и по-малко от ДДС

През годината са постъпили 29.4 млрд. лв. приходи или 98.1% от плана в актуализирания бюджет за миналата година. При данъчните постъпления изоставането е с 1.2 на сто. По това перо са събрани общо 23.028 млрд. лв. "Приходите от социални и здравноосигурителни вноски надвишават разчета за годината и в голяма степен компенсират изоставането при постъпленията от ДДС", пише в анализа на финансовото министерство.

Почти напълно са събрани приходите от преки данъци. Общо постъпленията са 4.28 млрд. лв. Спрямо 2013 г. нарастват приходите от данъка върху доходите на физическите лица (с 10.6% или 248 млн. лв.) и от корпоративни данъци (със 126.3 млн. лв. или 8.1%).  Постъпленията от ДДС изостават с 3.8% от заложеното и в края на годината са 7.264 млрд. лв. Те са със 102 млн. лв. по-малко от събраните през 2013 г. От финансовото министерство обясняват изоставането с възстановения ДДС на фирмите. "В края на 2014 г. невъзстановеният ДДС е в размер на 105 млн. лв., което е най-ниското равнище на показателя за последните 10 години и е значително под отчетения в края на 2013 г. (240 млн. лв.)", допълват от ведомството. По-лошият резултат се дължи и на еднократно постъпили през февруари 2013 г. 65 млн. лв. от стари просрочени задължения.

Приходите от акцизи са в 4.038 млрд. лв. или 99,5% от планираните за годината. Съпоставено с предходната година постъпленията са по-ниски номинално със 17.1 млн. лв. (0,4%). Повече от планираните са приходите от мита, които обаче са сравнително малко перо в бюджета. Постъпленията от други данъци (вкл. имуществени) са 822.4 млн. лв., или 101.5% изпълнение на актуализираните годишни разчети. Събрани са 6.45 млрд. лв. от социални и здравни вноски.

Неданъчните приходи са 3.457 млрд. лв., което е с 493,5 млн. лв. по-малко от предходната година. Министерството на финансите обяснява резултата с еднократни приходи от дивидент за държавата и от присъдена сума по арбитражно дело. Постъпленията от помощи, които включват основно парите от ЕС, са 2.9 млрд. лв. или 90,3% от годишния разчет.

Нарастват разходите по европрограми

Разходите през 2014 г. са били за общо 32.455 млрд. лв., което е 98,4% от актуализираните годишни разчети. Спрямо 2013 г. те са нараснали с 2.04 млрд. лв., което се дължи основно на ускореното усвояване на средствата от еврофондовете и на ръст при социалните и здравноосигурителните плащания. Разходите по сметките за европейски средства нарастват с 23,6% (870.6 млн. лв.), а социалните и здравноосигурителните харчове – със 7.5% (942.8 млн. лв.) спрямо 2013 година.

През миналата година от бюджета са платени 954.9 млн. лв. вноска в бюджета на ЕС.

Фискалният резерв в края на годината е 9.2 млрд. лв. при заложен в бюджета минимум от 4.5 млрд. лв. В сумата на резерва влизат и 1.1 млрд. лв., които България има да получава от еврофондовете. От тази година тези очаквани постъпления влизат в изчисляването. "Ресурсът на разположение във фискалния резерв позволи през месец януари 2015 г. безпроблемно да бъдат извършени плащанията по обслужването на дълга, свързани основно с падежиращата емисия глобални облигации от 2002 г.", допълват от финансовото министерство.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #2
  2. barcelonski_deactivated_1428248450
    #1

    VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV - ГАРАНТИРАНО от ГЕРБ и Борисов !!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.