Бюджетът и данъците в София остават без промяна през 2017 г.

Столицата се развива благодарение на бизнеса, но инфраструктурата в новите територии изостава

Кметът Фандъкова пристига за гласуването на бюджета в СОС, сн. БГНЕС

Бюджетът на София за тази година остава на почти същото ниво като миналогодишния – 1.328 млр. лв. Това реши Столичният общински съвет в четвъртък. Това е с около 63 млн. лв. повече спрямо 2016 г. Увеличението беше постигнато след серия обществени обсъждания с бизнеса, учени и граждани и по настояване на опозицията.

Първоначалният проектобюджет бе по-нисък спрямо 2016 г., заради консервативната оценка на приходите от местни данъци и такси, които в последствие бяха увеличени.

Имуществените данъци и такси са основният източник на местни приходи. Заради активния жилищен пазар и строителството на нови сгради и предприятия за осма поредна година те остават без промяна.

Бавният темп на усвояването на средствата от еврофондовете е другата причина да няма рязка промяна в посока нагоре на бюджета. Планираните за усвояване средства са с около 80 млн. лв. повече спрямо 2016 г., но остават близо двойно по-малко от пиковата 2015 г.

Устойчивите приоритети за развитието на града от последните години се запазват - изграждането на метрото, реконструкцията на трамвайни трасета, на булеварди и улици, строителство на детски градини, модернизация на училища, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

За тази година повече средства ще бъдат насочени директно към хората, към местата, където живеят - за подобряване на междублоковите пространства, кварталните улици, общинските болници, спорт, култура, каза Фандъкова.  Тя допълни, че се увеличават и средствата за хората с увреждания по програмата "Асистент за независим живот".

Предложенията на БСП за повече пари за детски градини и училища за подобряване на материалната база – ремонт на физкултурни салони, огради и камери не бяха подложени на гласуване.

Бюджетът за 2018 г. обаче ще се прави по нов начин, а работата ще започне още през март, реши СОС по предложение на група "Пет", в която влизат представители на "Движение 21", "Глас Народен" и "Зелените".

Идеята е всички заинтересовани столичани да могат да се включат реално в правенето на бюджета, а не формално, както е в момента, според Стоян Александров. Това ще става чрез обществени обсъждания на документа през лятото, а не както е сега през декември или януари, когато проектобюджетът е готов и възможностите за промяна в него не са големи.

За целта ще бъде променена Наредбата за условията и реда за съставяне, изпълнение и отчитане на общинския бюджет.

Бюджетът на София беше одобрен с подкрепата на 45 съветници от ГЕРБ, "Патриоти за София" и част от Реформаторския блок. Против гласуваха 10 съветници - всички седем от БСП , както и Войслав Тодоров от "Нормална държава" и Тодор Цанев от АБВ. Против бяха и съветниците от Реформаторския блок Марта Георгиева и Иво Божков, както и лидерът на "Глас Народен" Светльо Витков.

Рекордни местни приходи от данък сгради и такса смет

Въпреки че няма да има вдигане на местните данъци и такси, плановете са общината да има рекордни местни приходи, по думите на шефа на бюджетната комисия Орлин Алексиев. Това се дължи на подобрената събираемост, ръста на строителството и активния жилищен пазар.

Планираните собствени приходи на Столична община се увеличават с близо 30 млн. лв. спрямо предходната година и достигат до 640 млн.лв.

От новия данък върху таксиметровите услуги, който се въвежда през тази година, се очаква да постъпят 5 млн. лв. в общинския бюджет.

Ремонти в центъра и вътрешните квартални улици

Времената, когато капиталовата програма на общината гонеше рекордните над 700 млн. лв., засега остават в миналото. За тази година планираният бюджет е 435 млн. лв., от които 275 млн. лв. идват от еврофондовете. С тях продължава строителството на третия лъч на метрото и модернизацията на градския транспорт – нови трамваи и автобуси.

Заради предстоящото европредседателство през първата половина на 2018 г. е заложен ремонтът на основни улици и булеварди в столицата, които се планират от години, а за някои има избрани вече и изпълнители.

Изцяло ще бъде ремонтирана ул."Граф Игнатиев" със средства от програма "Региони в растеж". Предвижда се подмяна на ВиК инфраструктурата, нови трамвайни релси и тротоарни настилки.

Подготвят се и проекти за цялостна реконструкция на трамвайните трасета по бул. "Цар Борис ІІІ", бул. "Македония", ул. "Каменоделска" и довършване на трамвайната линия по бул. "България" при бул "Иван Ев. Гешов", каза Фандъкова.

Парите за основни ремонти на улици намаляват с около една трета спрямо тази година – от 95.3 млн. лв. на 64.6 млн. лв. Намалението идва от по-малко заложените средства за основна реконструкция на улици и булеварди, докато парите за пълнене на дупките остават на тазгодишното ниво от 34 млн. лв.

Столичната община залага в капиталната програма и довършване на втория етап на ремонта на бул. "Монтевиодео" след приключването на тежки отчуждителни процедури.

Ще бъде разширен и бул."Тодор Каблешков" от бул."Цар Борис Трети" до ж.к."Бъкстон". Това се повтаря почти всеки път през последните десетина години.

Предстои да започне изграждането на Източната тангента от "Ботевградско шосе" до Северната скоростна тангента.

В програмата е заложено още и изграждане на кръгово кръстовище на бул."Св. Климент Охридски" и бул."Андрей Ляпчев".

Предвиден е ремонт на участъци от бул. "Шипченски проход" и бул. "Асен Йорданов" при зала "Арена Армеец".

За удобство на хората с увреждания се предвижда изграждането на пет асансьора в подлезите на бул. "Цариградско шосе".

Столичната община планира довършването на четири нови детски градини - в кв. "Бояна", "Драгалевци", "Младост 4" и "Красна поляна".

За 2017 г. е заложена и цялостна реконструкция в 26 училища и детски градини със средства от програма "Региони в растеж".

Парите за озеленяване и осветление намаляват, за боклука остават същите

След миналата година бюджетът за озеленяване беше увеличен с около 3 млн. лв., сега пада с 1.5 млн. лв.

Намалението идва от по-малкото заложени капиталови разходи за сектор "Озеленяване" от 6.4 млн. лв. на 2 млн. лв. За сметка на това се увеличават от 20 на 23 млн. лв. текущите разходи, в които влизат заплатите и издръжката на персонала.

С близо 16 млн. лв. по-малко ще са парите за осветление и причината е проект за ново улично осветление за 18.4 млн. лв., финансиран с европейски средства, от които към края на ноември 2016 г. са усвоени близо 10 млн. лв.

Ако изключим тази инвестиция, на практика през 2017 г. разходите за осветление растат спрямо предходни години и достигат 19.3 млн. лв. Преди това общината даваше средно между 12 и 15 млн. лв. годишно.

Парите за отпадъците са едни и същи, както и през предходната година, но има разлика в разпределянето им. Фирмите, които се грижат за чистота, ще получат 103.6 млн. лв. - колкото и през тази година. Двойно се увеличават обаче средствата за почистване на междублоковите пространства - от 4 на 8 млн. лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?