Бюджетът има да "наваксва" 5 млрд. лв. дефицит през декември

Огромен ръст на приходите от ДДС от сделки в страната въпреки кризата

Бюджетът има да "наваксва" 5 млрд. лв. дефицит през декември

Декември 2020 г. ще е месец на нечувани правителствени разходи. 31 дни преди края на годината Министерството на финансите отчита под 0.2 млрд. лв. текущ дефицит, става ясно от справка към 30 ноември.

Разрешеният дефицит за годината според първата актуализация е 3.5 млрд. лв., а според втората, която все още не е в сила – 5.2 млрд. лв. Това означава, че на практика МФ се готви да изсипе накуп през декември в домакинствата и бизнеса целия планиран за годината дефицит. Част от него ще дойде от неизпълнение на неданъчните приходи с около 900 млн. лв.

Не би било изненада финансовото министерство да си спести част от разходите и в крайна сметка да приключи годината с по-нисък дефицит от заложения – практика, утвърдена в предкризисните години.

Във втората актуализация обаче не са отчетени намалените данъчни постъпления заради втория локдаун – мярка, която ще се усети по-сериозно в началото на 2021 г.

Общо приходите в бюджета към ноември 2020 г. се очаква да бъдат в размер на 39.7 млрд. лв. (89.4 % от годишния разчет според първата актуализация). На годишна база приходите се свиват със 147 млн. лв., като данъчните и неданъчните приходи са по-ниски с 587 млн. лв., докато постъпленията от помощи нарастват с 441 млн. лева. "През последните месеци се наблюдава плавно подобрение при основните данъци, с което постепенно се компенсира натрупаното забавяне през първите месеци след избухването на пандемията", посочва финансовото министерство.

В бюлетина на Министерството на финансите към 31 октомври тази година прави впечатление огромният ръст на постъпленията от ДДС от сделки в страната – 6.3 млрд. лв., което е с 544 млн. лв. (9.4%) повече спрямо същия период на 2019 г. Това се случва въпреки свалянето на ставката на данъка за куп стоки и услуги и срива в оборотите на туризма и заведенията.

Разходите в бюджета към ноември 2020 г. са в размер на 39.9 млрд. лв., което е 83.3 % от годишния разчет според първата актуализация. За сравнение, разходите към ноември 2019 г. бяха в размер на 38.6 млрд. лева. "През месеца са извършени разходи, свързани със социално-икономически мерки за минимизиране на ефектите от кризата, в т.ч. плащания по мярка 60/40, изплащане на месечна добавка към пенсии в размер на 50 лева, плащания към земеделските стопани, както и други разходи по одобрените мерки", коментира МФ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?