Бюджетът може да даде само 225 млн. лв. на Здравната каса

Бюджетът може да даде само 225 млн. лв. на Здравната каса

Държавният бюджет може да осигури 225 млн. лв., за да се покрие дефицитът в бюджета на Здравната каса, която обаче иска 328 млн. лв. допълнително, тъй като в противен случай болниците ще спрат работа от есента.

 

Сумата, която може да се даде, е съобщена на здравния министър Таня Андреева от финансовия ѝ колега Петър Чобанов.

 

Финансовото ведомство уточнява, че сумата може да се осигури за сметка на намаляване на разходите по бюджетите на министерства и ведомства. От министерството препоръчват да има действие и за по-добри мерки, които да водят до контрол върху разходите и управлението на финансовите ресурси на Касата.

 

Тази сутрин министър Андреева е изпратила писмо до Надзорния съвет на НЗОК с искане да се преработи законопроекта за промени в бюджета на Здравната каса, който да се съобрази с препоръката на министъра на финансите.

 

На заседанието на Надзорния съвет на НЗОК стана ясно, че липсва законова възможност за преразглеждане. От Надзора не са съгласни на корекции и настояват да няма промяна в исканата сума за актуализация на бюджета на НЗОК от 328 милиона лева.

 

Заместник-министърът на финансите Людмила Петкова посочи, че могат да се предоставят 225 милиона лева. Очакват се също и повече приходи от здравни вноски, посочи тя и поясни, че сумата от 228 милиона лева е прогнозна, тоест може да бъде по-голяма или по-малка към края на тази бюджетна година. Трябва да има и мерки за по-ефективно използване на приходите, подчерта Петкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?