Бюджетът на ДАНС се свива с 20%

Бюджетът на ДАНС се свива с 20%

Бюджетът на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) ще бъде значително свит и се предвижда редукцията му да е с над 20% от средствата на агенцията за 2009 г. Това съобщи в отговор на въпрос на Mediapool ротационният председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Иван Костов. В четвъртък заедно с квотния представител на ДПС в комисията Камен Костадинов той посети ДАНС и се срещна с ръководството ѝ, за да си поговорят за бюджета на агенцията за 2010 г.

За тази година финансовата рамка на ДАНС е 110 млн. лв., с които се обезпечават функциите и възнагражденията на над 3000 служители.

След края на срещата Костов съобщи още, че финансовите съкращения ще бъдат придружени и от съкращения в числения състав на агенцията, но се въздържа от числа.

Според замисъла на правителството, от ДАНС предстои да бъдат извадени някои разследващи структури, което ще сведе агенцията до информационно-аналитична служба с контрараузнавателни функции.

Костов отказа да говори за нашумелия случай с подслушването на журналисти в рамките на така наречената разработка "Галерия", като се задоволи да поясни, че "обществото ще остане приятно изненадано" от крайния резултат от работата на оглавяваната от него комисия, "стига да не ѝ се пречи".

Попитан за изявленията на председателя на антикорупционната комисия и член на комисията за ДАНС Яне Янев, който го заплаши с прокуратурата заради огласяването на класифицирана информация по случая "Галерия", Костов заяви, че "някои членове на комисии страдат от сериозен дефицит на компетентност и не могат да четат подобни документи".

Изявлението на Янев бе предизвикано от разгласяването от Костов преди броени дни, че подслушваните в рамките на "Галерия" са двамата издатели на вестник "Уикенд" Мартин Радославов и Недялко Недялков и журналистът от вестника Димитър Златков. Това бе обявено от Янев като изнасяне на секретна информация.

"Много лесно човек може да стане глупав, смешен и нелеп, когато не може да борави с такава информация. Аз съм заинтересован членовете на оглавяваната от мен комисия да не изглеждат нелепо в очите на обществото", продължи коментара си Костов.

Той обясни, че цялата папка "Галерия" носи най-високия гриф на секретност, но вътре има документи, информацията от които може да бъде огласена.

"Цялото дело не може да бъде разсекретено, защото в него има неща, в които е по-добре никой да не си завира носа", каза Костов, като се поясни, че вътре имало множество лични разговори на хора, които са попаднали в делото.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?