Бюджетът на МВР за подслушване и следене е на привършване

Министерството харчи по над 8 млн. лева на тримесечие по това перо

Бюджетът на МВР за подслушване и следене е на привършване

Утвърденият годишен бюджет на МВР за подслушване, проследяване, издирване и други специализирани оперативни дейности е на изчерпване, става ясно от финансовите разчети приходите и разходите си, които силовото ведомство огласява на всеки три месеца.

В тях е записано, че от 19 716 100 лева, които специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СД "ОТО") получи в началото на годината (с актуализация от близо 100 000 лева от първоначалните 19 622 100 – б.р.), след края на юни са останали едва 2 852 378 лева.

Тенденцията МВР изключително бързо да усвоява парите по т. нар. програма "Оперативно-техническо осигуряване" върви със стабилни темпове. Както Mediapool писа, само от януари до края на март "ударниците" бяха изхарчили почти половината от годишния си бюджет.

За първото тримесечие СД "ОТО" бе похарчила 8 020 430 лева от бюджета си, а през следващото тримесечие средствата по това перо са намалели с още 8 843 292 лева.

По програма от близо 20-те милиона, планирани за обезпечаване дейността на дирекцията до края на 2012-та, за заплати трябваше да се похарчат 18 049 800, за текуща издръжка – 1 360 400, а за капиталови разходи – 211 900 лева.

Не е ясно дали остатъкът от цялата сума вече не е изразходван окончателно през юли и август, имайки предвид завидните темпове, с които вътрешното министерство е финансирало специализираните си оперативни занимания през предишния период. В разчетите не фигурира и информация откъде МВР смята да вземе пари, за да осигури съществуването на СД "ОТО" до края на 2012 г.

Само преди пет дни правителството уважи искането на вътрешния министър Цветан Цветанов за поредна финансова инжекция към и без това рекордния бюджет на ведомството му, който вече набъбна до 1 010 042 251 лева.

Отпуснатите на МВР 18 милиона обаче официално са предвидени за погасяването на множество задължения за гориво, телекомуникационни и пощенски услуги, отопление, разходи за експертизи, ангажименти по сключени договори и т. н., а не за подслушване и следене.

Освен допълнителното финансиране от държавата, вариант за закърпване на подобни празнини в бюджета на МВР е добре познатата практика в администрацията за приоритетно прехвърляне на пари от едно перо в друго.

Един бърз поглед на разшифровката на разходите в силовото ведомство показва, че от планираните 20 800 527 лева за допълнително материално стимулиране и други допълнителни възнаграждения, до края на юни са използвани само 813 344 лева. Ако икономичният подход към този харч в МВР се запази и през следващите месеци от годината, тези резерви биха могли да влязат в употреба за нуждите на СД "ОТО".

Както Mediapool вече отбеляза, данните за скоростното привършване на бюджета за подслушване и следене ярко контрастират на рязкото намаляване на използването на специални разузнавателни средства (СРС), което бе отчетено преди няколко месеца от прокуратурата и съда за миналата година.

Споделяне

Още по темата

Още от България