Според експерти

Бюджетът на НОИ е застрашен от по-голям дефицит от обявения

Синдикатите не харесват планирания ръст на пенсиите

Бюджетът на НОИ е застрашен от по-голям дефицит от обявения

Експерти по пенсионните въпроси видяха рискове пред бюджета на НОИ за следващата година, чиито основни моменти бяха представени преди ден от социалния министър Тотю Младенов и управителя на НОИ Бисер Петков.

Бившият социален министър Иван Нейков коментира във вторник, че е възможно дефицитът в НОИ да се окаже много по-сериозен от планирания. “Има притеснителни неща и работодателите вече ги усещат. Твърди се, че ще има намаляване, и то осезаемо намаляване на безработицата. От над дванадесет и близо дванадесет и половина на 10 и половина процента. Откъде? Не се вижда. Бизнесът в момента твърди, че нещата не са добре. Откъде ще дойде това намаляване на безработицата? Защото пък на намалената безработица се разчита, че ще има увеличени приходи в Националния осигурителен институт. Ако не се намали безработицата, това означава, че ние ще увеличим дупката в дефицита“, коментира Нейков пред Нова телевизия.

Резерви изрази и бившият управител на НОИ Йордан Христосков. “Нямаме сериозни приходоизточници, с които да финансираме увеличението на пенсиите. Тези 220 млн. лв. (бел. ред от увеличението на осигурителните вноски) на хората от специалните ведомства нямат никакъв фискален ефект, защото това са пари, дадени от бюджета, а не за сметка на осигурените лица. Също така ефектът от максималния размер на осигурителния доход от около 43 млн. лв. ще бъде изяден от увеличението на максималните пенсии от 700 на 770 лв., плюс това, че хората, които се осигуряват върху този доход, ще получават по-високи обезщетения под формата на болнични, майчинство и така нататък. Тоест там няма ефект“, каза Христосков пред Дарик радио.

“Ефект има единствено от минималната работна заплата и от минималните осигурителни прагове. Той не е достатъчен, за да компенсира и осигури тези около 580 млн. лева. И допълнително ще бъде натоварен бизнесът, ще бъдат натоварени хората с преките и косвените данъци да финансират това увеличение“, каза той.

Синдикатите пък изразиха във вторник неудовлетворение от планирания диференциран ръст на пенсиите от 1 април догодина. И те, и пенсионните експерти са на мнение, че най-справедливият начин за повишение на пенсиите е по швейцарското правило - с половината от ръста на инфлацията и половината от ръста на доходите, което беше премахнато от ГЕРБ с цел икономии.

От "Подкрепа" обявиха, че отхвърлят предложения от правителството механизъм за диференцирано повишаване на пенсиите от 1-ви април. От синдиката не приемат увеличението на пенсиите да зависи от годината на отпускане, както планират управляващите.

КТ "Подкрепа" възразява срещу идеята на управляващите да индексират пенсиите по хармонизираната инфлация за тригодишния период, тъй като тя е по-ниска от официалната и ще настояват за пенсиите да се използва инфлацията, която се трупа в малката потребителска кошница, която най-добре отчита поскъпването на основните хранителни стоки.

От синдиката оценяват негативно намерението на правителството да се откаже от предизборния ангажимент на ГЕРБ да увеличава поетапно от 1-ви януари така наречената вдовишка добавка от 26.5% сега на 30. Смятат, че по този начин се спекулира с надеждите и очакванията на преживелите съпрузи.

Не се приема и планираното замразяване на обезщетенията и помощите при майчинство и при отглеждането на деца, като се смята, че те трябва да растат даже по-динамично от пенсиите.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров пък се обяви за по-голямо и по-скорошно увеличение на пенсиите. “Ако беше прилагано или приложено сега това швейцарско правило, пенсиите трябваше да бъдат увеличени между 13 и 15 процента. С други думи, това е справедливият начин, който би трябвало да гледаме. Ако обаче се приеме, че гледаме само инфлацията като някакъв компромис, защото няма пари, за нас подходът е за еднократно увеличение, от 1 януари при това, с по 10 процента, 10 до 12, толкова е инфлацията, за да бъдем точни“, каза той пред Нова телевизия.

Споделяне

Още по темата

Още от България