Пламен Цеков:

Бюджетът на НЗОК е поставен под огромен натиск, но ще издържи

Пламен Цеков, сн. БГНЕС

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Пламен Цеков отхвърли твърденията, че институцията е пред фалит, тиражирани в последните седмици от управляващото мнозинство, което се кани да го отстрани от поста. Той увери, че бюджетът на касата в момента е стабилен и има преразход при парите за болниците и за онколекарства.

“Бюджетът на касата е поставен под огромен натиск, защото потребностите винаги са повече от това, което е определено като бюджет. Аз смятам, че до края на годината той ще може да издържи“, заяви Цеков пред Нова телевизия.

За поредна година от здравното министерство към касата бяха прехвърлени редица нови дейности, за които НЗОК има много по-високи разходи. Тя плаща лечението и лекарствата на всеки пациент, който договорните ѝ партньори отчетат, а не както здравното министерство – за колкото му стига бюджетът. Освен това касата се оказва задължена да плаща за нови скъпоструващи медикаменти, включени в позитивния списък, без бюджетът ѝ предварително да е съобразен с това. Затова касата се оказва в постоянен преразход на средства.

Цеков съобщи, че към настоящия момент се очертава около 30 милиона преразход за онколекарствата. Освен това Надзорният съвет на касата за пореден път е одобрил извънреден транш за болниците от 25 милиона лева, с които ще бъде платено за отчетените от тях надлимитни дейности. Т.е. ще им бъде платено за цялата извършена от тях дейност и за май.

“По договор до 30-ти на този месец ние трябва да се изплатим за дейност месец май. Вчера, веднага след надзорния съвет, когато той одобри разчетите, които ние му поднесохме, сме разписали необходимите документи и парите до утре вечер, петък най-късно трябва да бъдат по сметките на лечебните заведения за болнична помощ. Между другото сме разплатили на всички останали изпълнители на медицинска помощ - и на първичната помощ, и на специализираната помощ, лекарства. Така че ние се движим в график“, каза Цеков.

Той заяви, че касата не носи отговорност за дълговете на болниците. “Задълженията на болниците не са ангажимент на НЗОК. Всяка една болница в зависимост от собствеността има собственик и собственикът на съответната болница трябва да знае какво е състоянието и защо се трупат дългове, каква е причината, и да се търси тяхното решение“, каза той.

“Ние носим отговорност до изплащане на това, което болниците са заработили за съответния месец и го изплащаме. Оттук нататък е ангажимент на самото ръководство на всяка една болница как ще оперира с тези средства и какво ще прави с тях. Така че аз категорично отказвам на мен да ми се приписва вина за това, че болниците имали натрупани задължения или били пред фалит“, посочи Цеков.

След идването на новото правителство упорито се заговори за смяната на Цеков, който е назначение на ГЕРБ и беше депутат от бившата управляваща партия. За последно такава заявка бе направена от председателя на парламентарната здравна комисия Нигяр Джафер (ДПС) в края на миналата седмица. Най-вероятен наследник на Цеков на поста е бившият директор на касата по времето на тройната коалиция Румяна Тодорова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?