Според председателката на парламентарната здравна комисия

Бюджетът на НЗОК може и да мине без актуализация

НЗОК се надява да успее да се разплати с доставчиците на медицински услуги въпреки предвидения дефицит от 108 млн. лева, заяви Нигяр Джафер, депутат от ДПС и председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, цитирана от "Фокус“.

Самата Джафер алармира пред в. "Сега“ в понеделник, че стоте милиона, натрупани от здравни вноски, на които НЗОК разчита, за да върже бюджета си за 2013 г., са изчезнали между 1 януари и 31 март от сметката ѝ в БНБ. Според анализите на НЗОК толкова ще бъде дефицитът в края на годината и касата няма да може да се разплати напълно с доставчиците на медицински услуги без актуализация на бюджета си. Парламентът обаче категорично отказа да направи такава актуализация.

Въпреки това в интервюто си Нигяр Джафер не изключва категорично тази възможност с думите, че все пак е рано да се говори за актуализация на бюджета. Остава обаче въпросът дали съществуващият резерв на касата от 269 млн. лв. ще може да покрие натрупания дефицит и откъде ще се допълни разликата.

Другата седмица вероятно ще бъде насрочено изслушване на НЗОК и Надзорния съвет пред парламентарната здравна комисия, на което ще се обсъждат липсите и неразплатените разходи на касата, заявява Джафер. На следващо заседание ще бъде разгледана и темата за онколекарствата, която е другият болезнен приоритет на комисията.

Джафер определя използването на репресивни средства и наказания като неефективен метод за събиране на вноските за социално осигуряване. Тя приветства факта, че за пръв път НАП и Министерството на финансите правят вътрешно разграничение между двата милиона неосигурени българи, като в отделна графа бяха сложени 460-те хиляди от тях, които са социално слаби.

Трябва да бъдат положени усилия тези хора да си намерят работа и, когато се налага, да бъдат подпомагани. Проблем обаче са и тези 230 хиляди, които са неосигурени по собствено желание или поради липса на мотивация, подчертава Джафер и се изказва категорично в полза на конкуренцията в тази сфера. Според нея конкуренцията между два или няколко здравноосигурителни фонда би могла да спомогне за връщане на обществения характер на здравното осигуряване. Гражданите също така биха възвърнали част от доверието си в касата, ако им се предложи по-голяма и ефективна степен на контрол върху внесените от тях пари, казва Джафер.

Според нея въпросът за бежанците от сирийски произход, търсещи убежище в България не бива да се драматизира. Джафер заяви, че за да овладее ситуацията, България трябва да потърси помощ от различни агенции, хуманитарни организации, организацията на Обединените нации, Българския червен кръст, Световната здравна организация и др.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?