Бюджетът на НЗОК орязан тихомълком с 80 млн. лева

Според здравния министър одобреният вариант отразява тазгодишните разходи и е реален

Бюджетът на НЗОК орязан тихомълком с 80 млн. лева

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е бил орязан тихомълком от правителството с 80 млн. лева спрямо приетия от надзора ѝ миналата седмица. Според внесения в Народното събрание законопроект догодина касата ще разполага с 3 075 534 000 лева, а не с 3 155 534 000 лева, какъвто бе първоначалният вариант. Въпреки направените корекции обаче правителствената информационна служба пусна заблуждаващо съобщение след заседанието на кабинета преди ден, според което бюджетът на касата е приет в първоначалния му вариант и е 3 155 534 000 лева.

Основната промяна е, че държавата намалява своя трансфер за покриване на недостиг в касата от 98 млн. лева на 18 млн. лева и така приходната част на бюджета се намалява с 80 млн. лева, което води до орязване и на разходи. Така, ако отново има дефицит в касата, ще се наложи актуализация на бюджета ѝ, каквато през тази година беше направена на два пъти.

Здравният министър Петър Москов обясни пред Mediapool, че одобреният от Министерския съвет бюджет на касата вчера отразява на 100% разходите на НЗОК за 2014 година с направените две актуализации. По думите му в одобрения от надзора на НЗОК проектобюджет са били заложени буфери. Той припомни, че в бюджета за тази година са били заложени и 67 млн. лева за неразплатени дейности от 2013 година, които не е необходимо да се залагат в бюджета за догодина. Москов обясни, че според него и финансовия министър Владислав Горанов приетият от Министерския съвет бюджет е напълно достатъчен за покриване на дейностите на касата догодина и посочи, че на бюджетите на касата и на министерството трябва да се гледа като на един общ бюджет с общи цели.

Намалението на бюджета e свързано и с предлаганите от здравния министър Петър Москов мерки за икономии в системата.

Парите за болниците догодина също са намалени спрямо първоначалния вариант. За тях според приетия от надзора на касата миналата седмица бюджет бяха предвидени 1 424 916 000 лева, но в крайна сметка от внесения в парламента проект става ясно, че са предвидени 1 282 916 000 лева. Според правителствената информационна служба пък болниците ще разполагат със съвсем друга сума – 1 347 916 000 лева. Парите за лекарства за домашно лечение са намалени с 10 млн. лева, а средствата за онкомедикаменти с 5 млн. лева.

Орязването на парите на касата веднага предизвика негативна реакция от страна на Лекарския съюз, откъдето предупредиха за дефицит в бюджета на касата.

Възможно е част от орязаните от касата пари да отидат в бюджета на здравното министерство, тъй като отново според внесения в парламента проектобюджет, то се оказва с 65 млн. лева повече спрямо публикуваните миналата седмица от финансовото министерство. Според първоначалния проект министерството трябваше да разполага с 370.2 млн. лева, но последно получава 435.2 млн. лева.

Както стана ясно от стенограмата на правителственото заседание в понеделник, здравният министър Петър Москов се е оплакал, че на неговото министерство е даден 60% от нужния бюджет.

От внесения в парламента законопроект за бюджета на здравната каса се разбира още, че е предвидено намаление на разходите за заплати с 10 на сто спрямо тази година. Разходите за персонал през следващата година ще бъдат 31 млн. лева.

Освен това в преходните и заключителни разпоредби е залегнало ограничението НЗОК да не работи с болници, получили лиценз след 31 декември 2014 година, както и да не сключва договори за нови дейности с вече съществуващите болници, ако са получили разрешение за това след Нова година. Това е и една от мерките на здравния министър, която се очаква да спести пари от бюджета на касата догодина.

Споделяне

Още по темата

Още от България