Бюджетът на НЗОК преправен в последния момент, за да се хареса на Москов

Надзорниците взеха 37 млн. лева от болници и лекарства, за да ги дадат на извънболничната помощ

Петър Москов, сн: БГНЕС

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) прекрои в петък бюджета на институцията за догодина, за да отговаря на предложения от здравния министър Петър Москов вариант. Това стана в последния възможен момент, само часове преди трите бюджета – на държавата, НЗОК и НОИ, да бъдат обсъдени в тристранния съвет със социалните партньори.

Преди ден, заради разногласия по бюджета, председателят на Надзорния съвет на касата и зам.-финансов министър Кирил Ананиев беше сменен със заместника на Москов Ваньо Шарков. Причината е отказът на Ананиев да подкрепи предложените от Москов корекции в бюджета на касата, които предвиждат 37 млн. лева повече за извънболничната помощ за сметка на по-малко пари за болници и лекарства. В четвъртък Москов обясни разногласията в държавната квота на надзора с “лоша координация“.

Повече пари за джипита и извънболнични специалисти

В новия вариант на бюджета средствата за общопрактикуващите лекари се увеличават с близо 20 млн. лева и вместо първоначално планираните 180 млн. лева бюджетът за първична извънболнична помощ е коригиран на 200 млн. лева. Според здравното министерство увеличението е нужно, защото се разширява кръгът на профилактичните дейности, плащани от касата.

За специалистите в извънболничната помощ увеличението спрямо първоначално предвиденото е с 10 млн. лева и те ще получат 211 млн. лева. Около 7 млн. лева допълнитерно се отпускат и за изследвания и бюджетът по това перо става 77 млн. лева.

За сметка на това обаче се намаляват парите за болниците и за лекарства, които са най-разходоемките пера в бюджета на НЗОК и формират най-сериозен преразход.

Орязано финансиране за болници и лекарства

За медикаменти за домашно лечение се залагат 573 млн. лева или с 20 млн. лева по-малко от първоначално предвиденото и при очаквани разходи през тази година по това перо от 665 млн. лева. За онкомедикаменти се предвиждат 225 млн. лева или с 16 млн. лева по-малко от първоначално предвиденото при очаквани разходи за тази година над 259 млн. лв. Болниците получават 1.45 млрд. лева при първоначално предвидени 1.47 млрд. лева и при положение, че тази година реално ще усвоят 1.6 млрд. лв.

Надзорниците на касата са взели решение целият резерв на НЗОК от 341 млн. лв. да бъде разпределен през годините изцяло за болници и за лекарства.

Общата рамка на бюджета на НЗОК за догодина остава 3 452 816 000 лева. Въпреки че е предвидено увеличение с около 200 млн. лв. спрямо тазгодишния бюджет, в бюджета за догодина са заложени по-ниски разходи от тези, които реално ще бъдат извършени през тази година за редица пера като болничната помощ, разходите за лекарства и др.

Без заплати за надзорниците

Запазва се заложената в преходните и заключителните разпоредби на бюджета опция НЗОК да прекратява договори с лечебни заведения за отчетена, но неизвършена дейност или дейност, извършена без да има индикации за нея, дори и ако болницата оспорва казуса в съда.

След заседанието на надзора новият му председател Ваньо Шарков заяви, че членовете на Надзорния съвет няма да получават възнаграждение за работата си, каквото предложение фигурираше първоначално.

Споделяне

Още по темата

Още от България