Бюджетът на НЗОК ще се увеличи с 300 млн. лева и то само от повишението на вноските

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2010 г. ще бъде увеличен с 300 млн. лв., а не с 350 млн. лева, както бе обявено преди ден от премиера Бойко Борисов. Това беше решено на заседание на Надзорния съвет на касата късно в понеделник. При това средствата ще дойдат от извънредното повишаване на здравната вноска от 8 на 10 процента, а не от освобождаване на пари от резерва на НЗОК в БНБ.

Според финансисти целта е да се избегне помпане на дефицит, тъй като резервът на НЗОК в БНБ е част от консолидирания държавен бюджет.

От Здравната каса съобщиха, че промените ще бъдат направени в Закона за бюджета на здравната каса, като се очаква те да бъдат гласувани до края на март и да влязат в сила от 1 април.

Протестът на общопрактиуващите лекари, започнал поетапно в понеделник, продължава, независимо, че НЗОК стартира експресни преводи на забавените им плащания. Лекарите обаче обявиха, че първо искат да видят парите по сметките си и да бъдат изпълнени всичките им искания.

След джипитата в Кюстендил и Велико Търново, сега работа спират колегите им в Шумен, София, Добрич, Разград, Търговище, Хасково и др.

Навсякъде в страната, където общопрактикуващите лекари са спрели работа, са осигурени дежурни кабинети. За София предварително беше обявено, че такъв има в 29 ДКЦ на ул. "Георги Измирлиев" в жк "Гоце Делчев". Номерът на кабинета е 113 и работи от 8 до 19 часа.

Столичните джипита обаче съобщиха във вторник, че заради усложнената пътна обстановка се отварят още дежурни кабинети. Те са в 3-ти, 17-ти, 31-ви и 15-ти диагностично-консултативни центрове (ДКЦ).

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?