Бюджетът на НЗОК вероятно ще бъде актуализиран заради недостиг от 108 млн. лева

Румяна Тодорова

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) вероятно ще се наложи да бъде актуализиран заради очертаващ се недостиг от 108 млн. лева до края на годината. Това обяви в четвъртък управителят на касата Румяна Тодорова. Причината е, че в почти всички дейности, плащани от касата, има преразход.

Тодорова съобщи, че към края на юли се очертава най-голям недостиг в болничната помощ - 361 млн. лева - и за онколекарства – 52.7 млн. лева. Преразход от 11 млн. лева има в парите за медицински изделия, в денталната помощ преразходът е от 7 млн. лева.

На първо време ще се пренасочат средства от дейностите с излишък към дейностите с недостиг в касата, обясни Тодорова.

Тя съобщи, че средствата от резерва на касата от 269 млн. лв. ще бъдат изразходвани за плащания в болничната помощ.

Според Тодорова е успокоително, че финансовото министерство също очаква недостиг на касата до 130 млн. лева и ”има готовност да спасява ситуацията”. Тодорова каза, че депутатите ще решат дали недостигът да се покрие тази година или да го прехвърлят за следващата. При актуализацията вероятно ще се разчита на пари от здравни вноски, които през миналата година не бяха похарчени и бяха върнати в централния бюджет.

В месеца на отпуските дейността на болниците е спаднала, но се е увеличил разходът за онкомедикаменти. ”Ако през юли касата е изплатила на болниците 143 млн. лева, а за август ще плати 140 млн., то за онкологични лекарства през юли е платила 12 млн. лева, а за този месец ще плати 16 млн. лева”, каза Тодорова.

Тя съобщи, че ще се анализира на какво се дължи големият преразход в парите за онколекарства – дали се лекуват повече хора или все повече пациенти ползват скъпи медикаменти. Според бившия управител на касата Пламен Цеков, който вече прави такъв анализ, и пациентите са повече, и все повече хора са на скъпи терапии.

Тодорова съобщи, че в касата има множество оплаквания от онкоболни за забавяне на вливанията им в болниците, за липса на направления за изследвания и др.

По думите на Тодорова в НЗОК в момента има тежък организационен проблем, откакто от миналата година служителите ѝ станаха държавни служители. Тя посочи, че част от служителите получават много високи заплати, а други - много ниски, което води до разделение и липса на мотивация. Секретарка в централата например получава 1300 лв., а лекар контрольор - 900 лв. В някои районни каси в страната заплащането на лекар контрольор е 600 лв., а в други имало само по един лекар.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?