Бюджетът на президентa ще бъде орязан с 12%

Бюджетът на президента ще бъде орязан догодина с 12%, съобщи шефът на бюджетната комисия в Народното събрание Йордан Цонев (ДПС). Според него всички институции трябва солидарно да поемат тежестта от съкращенията.

 

През 2013 година бюджетът на президентството е 6.3 млн. лв. За 2014 г. той ще бъде орязан със 767 000 лв.

 

"Намалени са парите за издръжка на всички администрации, в това число и на президентската”, обяснява Цонев пред вестник "Преса".

 

Проектът на бюджета тепърва ще бъде съгласуван с групите на БСП и ДПС.

 

"Целенасочено орязване на бюджета на президента не е нужно, но в общия контекст на оптимизиране на разходите на администрациите, които са набъбнали страшно много - да”, коментира Димчо Михалевски от БСП.

 

Депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-финансов министър Владислав Горанов е на мнение, че "безпринципната промяна на бюджетите на самостоятелните по конституция органи е неприемлива".

 

"Ако в случая ще има орязване на бюджетите на всички ведомства и това се налага от някаква по-висша цел, като примерно постигане на по-ниско салдо на бюджетен дефицит, трябва да бъдат засегнати всички”, обясни той.

 

Павел Шопов от "Атака" смята, че администрацията на президента е ненужно раздута и има нужда от драстични съкращения.

 

"Президентът издържа около себе си метежници, хора, които в известна степен са в основата на това, което става по улиците вече 3-4 месеца", твърди Шопов.

 

Възможно е между първо и второ четене хората на Сидеров да поискат още по-голямо орязване на парите на Плевнелиев.

 

През 2001 г., когато е последната година от мандата на Петър Стоянов на "Дондуков” 2, хазната отпуска 4.3 млн. лева. През 2009 г. бюджетът на институцията вече е 7.1 млн.. През 2010 г. по времето на Първанов той стана 5.2 млн.., а през 2011 г. бе орязан с 1 млн.. по искане на РЗС - до 4.1 млн. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?