Бюджетът на София приет без гласовете на БСП и ДСБ

Бюджетът на София за 2007 г. беше одобрен на сесията на общинския съвет в четвъртък с одобрението на 33 градски съветници, 20 против и двама въздържали се. През тази година общината ще изхарчи 630 млн. лв, което е с 50 млн.лв. повече от миналата.

Дебатът по проекта, внесен от зам.-кмета по финансите Минко Герджиков, продължи един час, след което бе приет без гласовете на БСП и ДСБ.

Социалистите заявиха, че в проектобюджета не са предвидени достатъчно средства за здравеопазване, образование и социални дейности.

Демократи за силна България (ДСБ ) изтъкнаха отсъствието на  отчет за изпълнение на миналогодишния бюджет, липсата на стратегия за управление на столицата, както и на общински план.

ДСБ освен това посочиха, че няма бюджетни прогнози за следващите три години. В същото време, казаха те, в сметките са заложени неоправдано високи разходи за чистота и преференции за транспорта при изключително ниски приходи, предвидени от управлението на общинска собственост.

Подкрепилите бюджета партии похвалиха кмета Бойко Борисов (ГЕРБ) и заместника му Минко Герждиков, че за пръв път от много години в разходите е записано по пера за какво ще се харчат парите. Като плюс на проекта посочиха повишените разходите за инфраструктурни проекти.

Кметът им благодари за подкрепата и заяви, че бюджетът е структуриран върху по - малко продажби на собственост и повече приходи от дейности.

В отговор на критиките той отправи дежурните обвинения към ДСБ, че гласуват заедно с БСП.

“Искам да обясня на Лилков (б.ред. – най-активният представител на ДСБ в местния парламент) и на неговия вожд, учител и вдъхновител, че те са реална коалиция с БСП. Ние можем и да бъдем, но вие сте”, заяви Борисов.

Вили Лилков отвърна, че “кметът има комплекси от ДСБ и от Иван Костов и това е видно“.

Бойко Борисов за пореден път заяви, че рекламата в София трябва да бъде дадена на концесия и вината това да не стане е изцяло на общинските съветници.

Кметът има свой проект за наредба на рекламата в града, но той не влиза за разглеждане в СОС.

Милена Стефанова от СДС репликира Борисов, че кметската администрация не си е дала труда да изготви справка за досегашното изпълнение на съществуващата наредба за рекламата. Когато такава бъде получена, можем да обсъдим проекта на наредбата на Борисов, каза тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес