Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бюджетът на София ще се свие с 23.4 млн. лева заради коронавируса

Отлагани от години проекти ще тррябва да изчакат поне до 2021 г.

0 коментара
Бюджетът на София ще се свие с 23.4 млн. лева заради коронавируса

Бюджетът на Столичната община да бъде намален с 23.4 млн. лева заради свиването на приходите заради извънредното положение, въведено заради коронавируса, предлага администрацията на кмета Йорданка Фандъкова. Така местната власт би трябвало да разполага с общо около 1.7 млрд. лева за годината. Актуализацията се налага заради спад в приходите, който се очаква да продължи и в следващите месеци.

Свиването на приходите ще доведе до опадане на планирани з тази година инфраструктурни проекти. За някои от тях като транспортният тунел на НДК това ще е поредно отлагане. За по-голямата част от засегнатите обекти се предлага да се изразходват средства само за проектиране, а строителството да е през следващата година. Освен това местната власт ще обмисля и тегленето на инвестиционен заем за довършване на важни обекти като т. нар. вътрешни рингове от булеварди, които трябва да изведат трафика от центъра на града.

Промените в бюджета трябва да бъдат одобрени от Столичния общински съвет, който може да предложи корекции в сметките на администрацията.

Приходите намаляват и това ще продължи

Първоначално одобреният бюджет на София за тази година беше 1.729 млрд. лева и за първи път от години беше по-малък в сравнение с финансовия план за предходната година. С предлаганата сега актуализация сумата ще се свие с още поне 23.4 млн. лева, обяви кметът Йорданка Фандъкова в четвъртък. Още преди няколко седмици тя даде заявка, че бюджетът на местната власт ще се прекроява заради драстичен спад на приходите през март, както и заради загубите на градския транспорт и увеличените разходи за борба с коронавируса в сектори като здравеопазването и социалните грижи.

"След въвеждане на извънредното положение спадът на приходите само за месец март е 18.9 млн. лв. Прогнозите са, че спадът ще продължи", заяви сега Фандъкова. Очакванията на администрацията са част от приходите ще бъдат наваксани във втората половина на годината, но друга, свързана с данъка за придобиване на имущество и таксите за услуги, щели да продължат чувствително да намаляват до края на 2020 г.

Най-същественото намаление на постъпленията се очаква при данъка за придобиване на имущество. Очакваните приходи от него се свиват с 8 млн. лева при първоначално планирани 156 млн. лева. Това вземане е и най-голямото перо в данъчните приходи на общината. То се пълни от плащания при сделки с имоти и коли.

С 3.5 млн. лева се предлага да се намалят очакваните постъпления от данъка върху автомобилите. Първоначално по това перо беше заложено да постъпят 116.34 млн. лева. С 600 000 лева се намаляват и приходите от туристическия данък. Намалението е с 20 на сто спрямо първоначално планираните 3 млн. лева.

Неданъчните приходи ще се свият с общо 11.3 млн. лева. Най-съществен спад очакваме от таксата за детски градини и ясли – 3.9 млн. лева. За времето на извънредното положение такива такси на практика не постъпват. С 2.6 млн. лева по-малко се очаква да се съберат от такса смет, 1.4 млн. лева е планираният спад от таксите за ползване на тротоарно право и пазари, 1.4 млн. лева на приходите от наеми и продажба на услуги и стоки и 2 млн. лева по-малко от таксите за технически услуги, коментира Фандъкова.

Отпадат инвестиционни проекти

Свиването на приходите ще се отрази най-сериозно на инвестиционната програма на общината. Тя ще бъде орязана с 13.3 млн. лева при първоначално обявено очаквано свиване на разходите за проекти с 8 млн. лева.

С други 12.8 млн. лева ще бъдат намалени текущите разходи на местната власт.

"Общото намаление на капиталовата програма спрямо вече гласуваната е малко под 3%. Това е консервативна прогноза на този етап от развитието на кризата. Запазваме всички планирани средства за стратегическите приоритети - метрото, транспортните връзки от вътрешния ринг и връзките с околовръстния път, строителството на нови детски градини и ясли, средствата за почистване, инвестициите в общински болници и ДКЦ, както и издръжката на социалните услуги", обясни Фандъкова.

С 6.7 млн. лева се намаляват предварително планираните разходи за няколко обекта, които все още не са започнали. Тази година по тях ще се извърши проектиране, а строителството ще остане за 2021 г. В този списък са Чепинско шосе, ул. "Николай Коперник", ул. "Атанас Узунов" и транспортния тунел на НДК.

Намаляват средства за изграждане на локални платна на Северната скоростна тангента и на улици в м. "Къро" заради продължаващи процедури по отчуждаване. 

"Единственият инфраструктурен обект, който изцяло спираме, е рехабилитацията на ул. "Народно хоро" в район "Овча купел" по искане от кмета на района за препроектиране", добави кметът.

С 2.6 млн. лв. се намаляват средствата за нови обекти за оползотворяване на отпадъци. Запазва се финансирането само за проектиране на център за биомаса и завод за преработка на едрогабаритни отпадъци.

Отлагат се ремонтите на парка "Заимов" и на градината "Св. Георги", а от това ще бъдат спестени 1.9 млн. лева.

"Намаляваме заложените средства за разширяване на централния гробищен парк с 400 хил. лева", каза Фандъкова.

Два от планираните от години проекти също остават за догодина – ремонтът на банята в Горна баня, както и изграждането на дубльора на Ляв Владайски колектор.

Проблеми с градския транспорт

"На този етап отчитаме сериозен спад на приходите от градския транспорт – както заради намалената продажба на билети и карти, така и заради неработещите зони за платено паркиране. По предварителни оценки до средата на май ще са необходими 9.5 млн. лева, с които да осигурим функционирането на градския транспорт. На този етап ще покрием тези средства от заложените в бюджета 135.5 млн. лв., а при следващата оценка на бюджета сме готови да осигурим и допълнително финансиране", допълни Фандъкова.

Сериозен спад се отчита и в приходите на общинските лечебни заведения, както заради допълнителните разходи за лечение на пациенти с COVID-19, така и заради намалената дейност. Затова общинският съвет вече гласува предоставянето на заеми за заведенията за доболнична помощ в общ размер на 1 млн. лева.

Фандъкова дава заявка и общината да тегли нов заем за финансирането на основни инфраструктурни обекти през 2021 г.

"Очакванията на експертите са кризата да се задълбочи и да има отражение върху публичните финанси и през 2021 г. Затова е важно да мислим за бюджет 2021 още от сега така, че да гарантираме, че развитието на София няма да се забави. Затова ще предложа да обмислим идеята за инвестиционен заем за изграждане на липсващите стратегически участъци от вътрешния градски ринг – бул. "Тодор Каблешков", бул. "Филип Кутев" и връзките с околовръстния път – Източна тангента, Ломско шосе, бул. "Рожен". Така ще гарантираме инвестициите в София, както и възможността за много кратко време да изградим тези обекти, които ще изведат огромна част от трафика извън центъра и ще допринесат за бързо развитие на северните територии на София", обясни кметът.

Тя допълни, че в средата на годината е възможна нова актуализация на бюджета на местната власт.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.