Според Дянков

Бюджетът няма да се натовари ако чиновниците си поемат осигурителните вноски

Финансовият министър Симеон Дянков заяви във вторник, че е изготвена справка какъв ще е финансовият ефект, ако държавните служители си поемат личните осигурителни вноски. По думите му данните ще бъдат представени на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Според Дянков, ако чиновниците си поемат сами личните вноски, това няма да натежи на бюджета.

“Ние и сега плащаме за осигуровките от бюджета, но от централния и не влиза в бюджетите на министерствата“, посочи той.

Идеята държавните служители, полицаите и военните да си поемат личните осигурителни вноски отново излезе на дневен ред в края на миналата година и желанието на Дянков е това да стане от средата или есента на следващата година.

За тази мярка бизнесът настоява от години, за да може да има по-голяма прозрачност на разходите в социалната сфера и в бюджетите на силовите министерства.

Очаква се обаче мярката да е свързана с допълнителни разходи за държавния бюджет, защото тя ще се обвърже с повишаване на заплатите на чиновниците със стойността на личните осигурителни вноски. Така базата, върху която те и държавата като техен работодател плащат осигуровки, ще се увеличи. Това ще увеличи разходите на държавата за осигуровки и обезщетения за тези служители.

Споделяне

Още по темата

Още от България