Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бюджетът през януари с дефицит от 477 млн. лв.

0 коментара

Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа за януари е отрицателно в размер на 477 млн. лв., като се формира от дефицит по националния бюджет от 395 млн. лв. и по европейските средства в размер на 82 млн. лв., съобщиха от Министерството на финансите. Данните са публикувани на сайта на министерството.

За сравнение бюджетното салдо за януари 2010 г. бе отрицателно от 499 млн. лева.

Формирането на отрицателно салдо за януари се дължи основно на високите лихвени разходи за месеца (234 млн. лв.), свързани с плащания по обслужването на държавния дълг в съответствие с лихвения календар за годината.

През януари и юли се изплаща основната част от лихвите по външни заеми, което концентрира лихвени плащания в тези месеци. Независимо от по-високите лихвени плащания консолидираните разходи за януари 2011 г. са с 95 млн. лв. (4.2%) по-ниски спрямо същия период на предходната година.

Постъпилите приходи и помощи към края на месец януари са 1.68 млрд. лв. или 6.4% от планираните за 2011 година.

Данъчните постъпления (вкл. приходите от осигурителни вноски) към края на януари са 1.44 млрд. лв., което е 85.9% от общите постъпления по КФП. Приходите от преки данъци са 223 млн. лв., което е 5.9% от планираните за годината.

Приходите от косвени данъци са 802 млн. лв., което е 7.7% от програмата за годината. Приходите от ДДС са 471 млн. лв., или 7.3% от планираните за 2011 г. Постъпленията от акцизи за януари са 323 млн. лв., като изпълнението спрямо разчета за годината е 8.5%. Приходите от мита са 8 млн. лв. или 8.2% от разчетените за годината.

Постъпленията от други данъци (вкл. имуществени данъци и др. данъци по ЗКПО) са в размер на 43 млн. лв. или 5.7% изпълнение на годишните разчети. Приходите от социално-осигурителни и здравни вноски за януари са 371 млн. лв., което представлява 6.5% от разчетените за годината.

Неданъчните приходи и помощите са 236 млн. лв. или 4.3% от разчета за годината.

Разходите по консолидирания бюджет, включително вноската на България в общия бюджет на ЕС към края на месеца са 2.15 млрд. лв., което е 7.6% от годишния разчет.

Спрямо януари 2010 г. разходите по консолидирания бюджет са с 95 млн. лв. (4.2%) по-ниски. Текущите нелихвени разходи са 1.74 млрд. лв. (7.7% от разчета за годината), капиталовите разходи са 118 млн. лв. (3.2% от разчетите за 2011 г.) и лихвените плащания - 234 млн. лв. (35.4% от планираните за 2011 г.).

През януари са изплатени 186 млн. лв. лихви по външни заеми, а лихвите по вътрешни заеми са 48 млн. лева.

Фискалният резерв към 31.01.2011 г. е 5.4 млрд. лева. Според съобщението на министерството факторите, оказали влияние върху размера на фискалния резерв през януари 2011 г. са отрицателното бюджетно салдо за месеца, както и операции в частта на финансирането – основно изплатени погашения по ДЦК в размер на 0,3 млрд. лева. Заедно с лихвените плащания в размер на 0,2 млрд. лв. плащанията по обслужването на дълга за януари възлизат на около 0,5 млрд. лева.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.