Бюджетът ще се актуализира, за да се вземе заем за милиарди

Сн. БГНЕС, архив

Първоначално предложение за актуализация на бюджета смята да внесе през предстоящата седмица министърът на финансите Владислав Горанов. Една от основните му цели е даването на възможност на правителството да вземе нов дълг, за да покрие очакваното увеличение на бюджетните разходи заради епидемията от коронавирус.

Финансовият министър не посочи конкретна сума на евентуалния нов дълг, тъй като все още се правели сметки. Уточни обаче, че става въпрос за "милиарди". "Нали искате да харчите?", аргументира се той в интервю пред Нова телевизия.

Горанов добави, че евентуалният нов дълг ще бъде поет, когато "пазарите дадат възможност за това".

В събота премиерът Бойко Борисов заяви, че "няма да минем без заем" за преодоляване на икономическите последствия от разпространението и борбата с коронавируса.

Освен увеличаването на държавния дълг, актуализацията на бюджета трябва да включва и ръста на фонд "Безработица" с 1 млрд. лева, коментира Горанов. Сумата трябва да отиде за плащане на част от възнагражденията на работници от бизнеси, пострадали от ограниченията, свързани с мерките за ограничаване на коронавируса. Финансовият министър коментира, че тя е насочена към бизнесмени, които виждат перспектива в бъдеще и са готови да инвестират в бизнесите си, а не е за фирми, които ще затворят заради кризата.

Възможно е също да бъдат замразени допълнителните плащания за администрацията, които се дават на база на постигнатите резултати (т. нар. ДМС). Горанов каза, че все още не е предложил тази мярка за съкращаване на бюджетните разходи, но е възможно да го направи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес