Бюджетът спестява 50 млн. лв. годишно от съкратени чиновници

От извършените в държавната администрация съкращения на 5306 човека бюджетът ще спести около 50 млн. лв. годишно, което ще позволи рекордно повишение на заплатите в сектора догодина с 10 на сто. Това съобщи по време на петъчния  парламентарен контрол  министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев в отговор на депутатско питане за изпълнение на обещанието на правителството за намаляване на администрацията с 10 на сто. Извършените съкращения надвишават поетия ангажимент към Международния валутен фонд за 4500 чиновника по-малко.

Според Василев ако не е било направено това съкращение заплатите в държавната администрация са щели да бъдат увеличени само с 6 на сто.

Най-силно се е свил щатът на ръководеното от Василев ведомство. За да даде пример, Министерството на държавната администрация и административната реформа е съкратило

около 13 на сто от служителите си.  Персоналът на финансовото министерство е намалял с 9,9 на сто (1596 човека) и там промените ще продължат с реформите в митниците след присъединяването на България към Европейския съюз.

В Министерството на държавната политика при бедствия и аварии съкращенията са 7, 3 на сто, в МВР - 8,4 на сто, в регионалното ведомство - 8,8 на сто, в Министерството на труда и

социалната политика - 5,2 на сто. В Министерството на земеделието и горите персоналът намалял с 3,5 на сто, в Министерството на образованието и науката – с 2,9 на сто, в здравното ведомство - 0,5 на сто, а в Министерство на културата - 0,8 на сто. Свиването на щата в Министерството на икономиката и енергетиката е с 6 на сто.

В Министерството на правосъдието се регистрира увеличение на служителите с 4, 6 на сто, заради някои нови функции, в транспортното ведомство също са назначени нови служители и щатът е вдигнат с 2,5 на сто, каза министър Василев. В Министерството на околната среда и водите няма намаление на щатните бройки. Има увеличение и в общинските администрации.

Споделяне

Още от България