Бюджетът за интензивно лечение е драстично орязан, предупредиха лекари

БЛС възнамерява да оспори административно спуснатите от касата цени

Бюджетът за интензивно лечение е драстично орязан, предупредиха лекари

Председателят на Дружеството на анестезиолозите проф. Николай Петров е изпратил писмо до здравната каса, здравния министър, Лекарския съюз и парламентарната здравна комисия, с което изразява безпокойство от цените, по които през тази година ще се плаща на болниците за интензивно лечение. До миналата година тази дейност се покриваше от бюджета на здравното министерство, но беше прехвърлена на НЗОК.

Още преди прехвърлянето лекари предупредиха, че парите няма да са достатъчни, защото здравното министерство плащаше само на няколко болници, с които има договор, а касата ще е длъжна да покрива интензивното лечение във всички болници, с които работи и които поддържат такива отделения.

 

“След задълбочено обсъждане, специалистите са предложили заплащане от 700 лева за процедура “Интензивно лечение с изкуствена белодробна вентилация“ и 250 лева - без белодробна вентилация. Вместо това да бъде обсъдено, от НЗОК бе спуснато до болниците определено финансиране в рамките на 357 лева за процедура с механична вентилация и 155 лв. – без механична вентилация” – пише проф. Петров.

 

“Изключително недоумение сред професионалистите по интензивно лечение буди въпросът – как е възможно интензивното лечение на един тежко болен пациент да е оценено от здравното министерство през 2012 година на 500 лева дневно, а през 2013 година НЗОК да го оценява на 357 лв”, се казва още в писмото.

 

БЛС обяви, че подкрепя изцяло изложеното становище и смята едностранно наложените от НЗОК цени за крайно недостатъчни, с оглед гарантиране на качествено лечение на болните.

 

От съсловната организация посочват, че са договорили с касата определени цени, а впоследствие “без каквито и да било аргументи, ръководството на касата ни предостави договор с други, далеч по-неизгодни цени”.

 

“С определените цени НЗОК още веднъж доказа, че няма реално остойностяване на медицинските дейности, след като тя не прие дори действащите към момента цени на Министерството на здравеопазването. С новите цени се цели единствено презастраховане от страна на касата за изпълнението на бюджета, независимо от последствието за здравето на пациентите. Ниските цени не само ще влошат качеството на медицинските услуги, но ще имат и пагубни последствия за финансовата стабилност на лечебните заведения. По този начин НЗОК наруши действащи нормативни актове, за което БЛС ще потърси правата на българските лекари в съда”, заявиха от съюза.

Споделяне

Още от България