Бюджетът за тази година актуализиран с дефицит от 500 млн. лв.

Актуализацията на бюджета за тази година бе приета в сряда от парламента на първо и второ четене, като бе заложен дефицит до 500 млн. лв. или под 0.8% от брутния вътрешен продукт (БВП). Аргументите, с които бе внесено искането на правителството за актуализация две седмици преди края на годината, бяха, че "промяната се налага заради преодоляване на натрупания дисбаланс в края на мандата на предходното правителство въпреки усилията на новото правителство натрупаният дефицит по консолидираната фискална програма да бъде преодолян".

При обсъждането съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов заяви, че актуализацията на бюджета трябва да бъде подкрепена, защото се е изпълнила най-мрачната прогноза, според която консолидираната фискална програма няма да събере около 7.5 млрд. лв. Според него поне три сериозни фискални източници са в изключителни дефицити - несъбрани приходи от общините, дефицит в държавното обществено осигуряване (ДОО), тежката ситуация с усвояването на европейските фондове, посочи той.

Това, по думите му, е помело мощните буфери, които тройната коалиция твърдеше, че е заложила в бюджета за тази година.

Костов посочи и недостатък на проекта за актуализация. Според него министърът на финансите е трябвало да посочи пред парламента още през септември какво не е събрано, а не да го прави в последните дни на годината.

Бившият финансов министър и депутат от левицата Пламен Орешарски отговори, че "дисбалансът" в бюджета в началото на мандата на новия кабинет не се дължи на политически, а на обективни фактори. Той защити фискалната политика на правителството "Станишев", като каза, че финансовата политика не е било възможно да се прогнозира в края на 2008 година.

"Ако лошото правителство е управлявало парите лошо, защо и общините, независими от кабинета, завършват годината с милиард и половина лева дисбаланс", попита Орешарски.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров заяви, че увеличението на дефицита нямаше да се налага, ако в края на 2008 г. преизпълнението на приходите от 4 млрд. лева, е било вложено в Сребърния фонд. "Вие харчихте и прахосвахте и сега тези пари ги няма", каза той.

Споделяне

Още от Бизнес