Бюджетите на НОИ и Здравната каса минаха на първо четене в парламента

Депутатите гласуваха в четвъртък на първо четене бюджетите на НОИ и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

При обсъждането на бюджета на НОИ депутатите от опозицията обвиниха управляващите, че увеличават пенсиите предизборно, но повишението няма да покрие дори натрупаната от 2009 година насам инфлация. Управляващите получиха критики и за това, че не се повишават обезщетенията за майчинство.

“Над 1 400 000 пенсионери получават доходи от пенсиите под официалната линия на бедност, определена от Министерския съвет на 241 лева. Майките получават 240 лева - с един лев по-малко от официалната линия на бедност в България“, коментира депутатът от ДПС Хасан Адемов.

Според него не е вярно, че има повече пари за пенсии, без да се увеличава дефицитът. По думите му почти всички фондове в ДОО имат дефицит. Адемов призова управляващите да не говорят, че те плащат увеличението на пенсиите. Не вие, не ние, пенсиите ги изплащат осигурените лица в България“, коментира той.

В бюджета на НОИ за догодина са предвидени приходи от 9 млрд. лева., от които 4.2 млрд. лв., от осигурителни вноски, 24.8 млн. лв. от неданъчни приходи и 4.78 млрд. лв. трансфери от републиканския бюджет.

В частта на разходите в проектобюджета на ДОО за 2013 г. е предвидено заложеното от 1 януари минималната работна заплата да бъде увеличена от 290 лева на 310 лева, а от 1 април е заложено увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 145 лв. на 150 лв.

От 1 април 2013 г. се увеличава и социалната пенсия за старост от 100.86 лв. на 110 лв., както и максималната пенсия от 700 лв. на 770 лв. Отново от 1 април е заложено и индексиране на пенсиите според годината на отпускането им, като процентът на индексация е между 9.8% и 2.2%.

Средната пенсия догодина ще е 295.32 лв. (8.6% ръст). За пенсии ще бъдат изразходвани 7.899 млрд. лв. (87.3 на сто от общите разходи), за социални помощи и обезщетения – 1.068 млрд. лв. (11.8% от общите разходи), за издръжка на службите по социалното осигуряване – 76.7 млн. лв. (0.85% от общите разходи) и други разходи – 0.6 млн. лв. (разходите за отбранително-мобилизационна подготовка и разходи за лихви).

При обсъждането на бюджета на НЗОК критиките на опозицията бяха насочени към това, че през целия си мандат управляващите не са реформирали здравеопазването. “Не може да бъде посочен нито един сектор в здравеопазването, който да е в по-добро състояние от това, което беше през 2009 година“, коментира синият депутат Ваньо Шарков.

Опозицията критикува и предстоящото прехвърляне на дейности от здравното министерство към здравната каса. “Бюджетите на Министерство на здравеопазването и на НЗОК трябва да се разглеждат като скачени съдове. Смесват се ангажиментите на държавата по отношение на общественото здравеопазване със здравноосигурителната система. Няма реформа – три години няма, няма и сега и няма да има до края на мандата. Преразпределяне на функции не означава реформа. Ще има със 100 милиона лева по-малко за Министерство на здравеопазването. 77 милиона лева има повече средства в здравната каса“, коментира депутатът от ДПС Нигяр Джафер.

От своя страна директорът на касата Пламен Цеков обяви, че за “четвърта поредна година българското здравеопазване получава най-добрия бюджет“. През следващата година НЗОК ще е с бюджет от 2.7 млрд. лева.

Парите за болниците ще бъдат близо 1.2 млрд. лева – приблизително колкото и тази година. Ръст има в средствата за лекарства за домашно лечение, които от 495 млн. лева стават 540 млн. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България